Incontinenta urinara este definita ca eliminarea accidentala (involuntara) de urina. Ea nu reprezinta o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei maladii a tractului urinar.

Eliminarea accidentala de urina are loc, de obicei, in cadrul activitatilor care cresc presiunea intra-abdominala cum ar fi tusea, stranutul, rasul sau in situatiile in care pacientul nu poate ajunge suficient de repede la toaleta.

Incontinenta nu e o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei afectiuni a tractului urinar inferior si este foarte frecventa, mai ales la adultii varstnici. De obicei, incontinenta urinara nu cauzeaza probleme majore de sanatate, dar poate fi jenanta si poate afecta increderea in sine a pacientelor.

  • Tipuri de incontinenta urinara

Urmatoarele tipuri de incontinenta urinara sunt cel mai frecvent regasite:

-incontinenta urinara de efort: apare in cadrul diverselor activitati care implica cresterea presiunii in vezica urinara, cum ar fi stranutul, tusea, rasul, ridicarea obiectelor, etc. (acesta e cel mai frecvent tip de incontinenta urinara la femei)
-incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina: numita si vezica iritabila, se caracterizeaza prin senzatia de mictiune imperioasa (chiar daca in vezica se afla cantitati mici de urina), astfel incat pacienta nu mai poate ajunge la toaleta la timp; pe de alta parte, unele paciente pot avea eliminari accidentale de urina fara nici un avertisment, iar la unele paciente simpla ingestie de apa, sunetul, sau imaginea apei curgand, poate cauza eliminari de urina
-incontinenta urinara combinata (mixta): este caracterizata de o combinatie intre tipurile de incontinenta mentionate, de obicei intre incontinenta urinara de efort si incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina; aceasta apare cu o frecventa mai mare la femeile varstnice.

Incontinenta poate reprezenta o problema tranzitorie, cauzata de afectiuni ale tractului urinar cum ar fi infectiile, diverse medicatii, sau constipatia si se rezolva de obicei spontan, odata cu disparitia cauzei.
Acest articol se ocupa de incontinenta urinara cronica (de lunga durata), in particular de incontinenta urinara de efort, de incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina si de incontinenta urinara combinata.

  • Cauze

Cele mai frecvente cauze ale incontinentei urinare la femei sunt:

– incontinenta de efort: aceasta este rezultatul afectiunilor sau conditiilor fiziologice care presupun o presiune crescuta asupra musculaturii pelvine. Printre ele se numara nasterea pe cale naturala, obezitatea, etc. Cand muschii pelvini nu-si indeplinesc in mod satisfacator functia de sustinere a vezicii urinare, aceasta se deplaseaza inferior, invecinandu-se cu vaginul si pierzand astfel capacitatea de contractie a muschilor, care in mod normal tin uretra inchisa. Eliminarea accidentala de urina poate apare in corelatie cu exercitarea unei presiuni suplimentare asupra vezicii urinare, cum se intampla la stranut, tuse, ras sau alte activitati. Incontinenta de efort poate fi agravata de depletia hormonilor sexuali ce apare odata cu menopauza, de fumat sau de obezitate.
– incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina: acest tip de incontinenta, supranumit si “vezica iritabila”, este cauzata de contractiile involuntare ale peretilor vezicii urinare, acestea fiind datorate:
-modificarilor legate de varsta
-bolii Parkinson
-accidentului vascular cerebral
-litiazei vezicale sau renale
-tumorilor ce cresc presiunea intravezicala, cum ar fi cancerul pelvin, de col uterin sau carcinomul uterin.

Este frecventa la femei aparitia incontinentei urinare mixte, combinatie intre incontinenta urinara de efort si incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina.

Tipuri mai putin frecvente de incontinenta urinara includ:

-incontinenta urinara prin prea-plin: aceasta reprezinta eliminarea accidentala de urina atunci cand vezica urinara se umple excesiv cu urina (datorita unei obstructii, de exemplu), dar nu exista senzatia subiectiva de necesitate de a mictiona; acest tip de incontinenta apare foarte rar la femei
-incontinenta totala: aceasta reprezinta pierderea continua si totala a controlului actului voluntar al mictiunii; se pot identifica mai multe cauze pentru acest tip de incontinenta, printre care se numara vezica neurogena, eliminarea de urina datorata unei contractii involuntare a peretilor vezicii urinare, traumatisme ale maduvei spinale, scleroza multipla si alte afectiuni care afecteaza functia nervoasa
-incontinenta urinara functionala: aceasta apare cand o dizabilitate fizica sau psihica, cum ar fi artrita sau dementa, fac pacienta incapabila sa ajunga la toaleta in timp util
-incontinenta anatomica: aceasta e reprezentata de eliminarea involuntara de urina corelata cu afectarea structurala a tractului urinar, care afecteaza secundar si fluxul urinar; acest tip de incontinenta poate fi congenitala (poate fi prezenta de la nastere).

  • Profilaxie

Se poate reduce riscul de a face incontinenta urinara, prin urmatoarele masuri generale:

-limitarea consumului de cafeina si alcool
-pastrarea unei greutati corporale normale
-renuntarea la fumat
-evitarea constipatiei printr-un regim alimentar sanatos, bogat in fibre
-efectuarea regulata a exercitiilor Kegel pentru tonifierea musculaturii pelvine, care controleaza fluxul urinar.

Sursa – http://www.sfatulmedicului.ro/