În data de 14 iunie, s-a desfășurat Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, având ca temă în acest an „Sânge pentru toți”, deoarece Sângele este singurul medicament din lume care nu se găseste în farmacii. El poate fi dăruit doar prin bunavoință semenilor noștri, dispuși să doneze sânge voluntar. Este un gest simplu, care poate salva viața unui om.

Este de menționat că, medici, asistente medicale, infermiere din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți s-au înscris pe lista de donatori conştienţi de necesitatea sângelui pentru pacienţi. Rând pe rând, aceștia s-au înregistrat, au trecut examenul medical şi cel de laborator la specialiștii din Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui, după care au mers la recoltarea propriu-zisă.

Donatorii de sânge au specificat că procedura nu este dureroasă și este o plăcere să știi că poți salva mai multe vieți, iar acțiunea trebuie să vină din inimă și conștiință.

Spre exemplu, Vitalie CIOCLEA, a relatat că este la a cincea donare de sânge, iar dorința de a lua parte la astfel de campanii a apărut atunci când cineva din apropiați a avut nevoie de ajutor.

Colaboratorii medicali  din cadrul instituției noastre au demonstrat și în acest an că sunt receptivi și solidari la acțiunile sociale, iar prin exemplul lor demn de urmat încurajează oamenii sănătoși să se alăture acestei campanii de donare a sângelui, în vederea salvării celor pentru care fiecare picătură este o noua șansă la viață.

Este de menționat că, Republica Moldova în anul 2018 a înregistrat peste 75000 donări, ce constituie 27 donări la 1000 populaţie.

Înainte de donarea sângelui e necesar de ținut cont de urmâtoarele sfaturi pentru ca experiența de donator sa fie cât mai placută și mai sigură posibil:

  • asigurați-vă ca organismul conține un nivel normal de hemoglobină;
  • odihniți-vă bine în noaptea precedentă donării;
  • folosiți multe lichide înainte de a dona pentru a compensa fluidele pierdute.

Evenimentele organizate de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge servesc pentru susţinerea organizaţiilor naţionale şi internaţionale în desfăşurarea campaniilor de informare a populaţiei despre donarea de sânge, cu o orientare spre programele, care promovează donarea de sânge voluntară în rîndurile tineretului studios, contribuie la propagarea unui mod de viaţă sănătos.

Prin o singură donare de sânge donezi doar 13% din sângele tău dăruind 100% viață la cel puțin 3 oameni!