Anual, pe 17 mai marcăm Ziua mondială a hipertensiunii arteriale pentru a spori nivelul de conștientizare a problemelor de sănătate care apar din cauza tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arterială mare, sau hipertensiunea arterială, este principala cauză a deceselor la nivel global, care poate fi prevenită.
„Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiește mai mult!” este tematica evenimentului deja al treilea an consecutiv. Sloganul îndeamnă la creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu al tensiunii arteriale și a metodelor precise de măsurare.
Hipertensiunea arterială (HTA) este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală.
HTA este o cauză majoră a unor probleme de sănătate, cum ar fi: accidentele vasculare cerebrale, atacul de cord, boli de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței. Multe persoane cu hipertensiune, nu cunosc despre acest fapt, deoarece boala poate decurge fără simptome. Acesta este motivul pentru care a fost numită „asasinul tăcut”.
Câteva strategii importante pentru a preveni HTA și a reduce consecințele acesteia:
💢 Setarea unui nivel mai înalt de screening pentru depistarea HTA la persoanele din grupul de risc prin promovarea măsurării de rutină a tensiunii arteriale de către profesioniștii din domeniul sănătății la toate vizitele la medicul de familie.
💢 Instruirea persoanelor pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale și sporirea nivelului de conștientizare pentru promovarea unui mod de viață sănătos. Tensiometrele recomandate în acest caz sunt cele digitale automate, cu manșetă pe braț, respectiv, validate și testate clinic.
💢 Crearea de programe comunitare privind autogestionarea bolilor cronice.
💢 Adoptarea unui mod de viață sănătos, ce presupune menținerea unei greutăți corporale normale, reducerea consumului de sare, alimentația sănătoasă limitarea consumului de alcool, abandonarea fumatului, creșterea nivelului de implicare în activitatea fizică.