”Cum poți ajuta? Donează sînge! Donează acum! Donează sistematic!”

 În fiecare an, la data de 14 iunie întreaga lume sărbătorește Ziua Mondială a donatorului de sînge. Acest eveniment are ca scop de a mări gradul de conștientizare a societății cu privire la necesitatea în produse sanguine sigure și pentru a mulțumi donatorilor de sînge pentru aportul lor la salvarea mii de vieți omenești.

            Sîngele este o sursă importantă, atît pentru tratamentele planificate, cît și pentru intervențiile de urgență. Tratamentul hemotransfuzional aplicat paciențelor în situații critice pentru viața în unele cazuri este o unică șansă în prelungirea vieții. Sîngele este, de asemenea, vital pentru tratarea  rănițelor în situații excepționale (dezastre naturale, accidente, conflicte armate ect.) și are un rol esențial  în salvarea vieții materne și perinatală.

            Un serviciu de sînge care oferă pacienților produse sanguine sigure și în cantități suficiente este componente cheie a unui sistem de sănătate efecient. Cu toate acestea, în multe țări, serviciile de sînge se confruntă cu provocări în asigurarea cu produse sanguine sigure și în cantități suficiente. Asigurarea populației cu produse sanguine de o calitate înaltă necesită dezvoltarea unui sistem ce acționează pe baza  donărilor voluntare și nerenumerate.

            Necesitatea terapiei hemotransfuzionale în Republica Moldova sunt acoperite integral colectînd anual de la circa 80 mii de donări de sînge/componente sanguine, 80 la sută din acestea constituind donările voluntare. Dezvoltarea și menținerea donării de sînge voluntară poate fi atinsă numai în pateneriat cu alte organizații statale și comunitare. Un program efectiv de donare de sînge include mobilizarea la nivel comunitar și național, iar susținerea din partea liderilor comunitari este vitală în atragerea donatorilor voluntari.

            Sloganul pentru campania din acest an este  ”Cum poți ajuta? Donează sînge! Donează acum! Donează sistematic!” ce simbolizează legătura între oamenii sănătoţi care donează sînge şi oamenii bolnavi ce au nevoie de transfuzii de sînge şi componente sanguine.

            Obiectivele principale ale companiei din cadrul Decadei de donare de sînge voluntară şi a Zilei Mondiale a Donatorului de sînge din anul curent sunt:

  • convingerea societăţii de a participa şi a contribui la consolidarea serviciilor de sănătate pentru situaţii de urgenţă prin donarea de sînge voluntară şi neremunerată;
  • încurajarea autorităţilor naţionale în stabilirea programelor eficiete de donare de sînge voluntară şi neremunerată la nivel regional, care pot operativ reacţiona la acoperirea cerirelor în produse sanguine în caz de urgenţe;
  • sporirea gradului de conştientizare a opiniei publice privind necesitatea unui număr stabil de donări de sînge voluntare şi neremunerate pe tot parcursul anului, pentru a menţine constant rezervele şi autoasigurarea tării cu produse sanguine;
  • celebrarea şi mulţumirea persoanelor care dinează în mod regulat sînge şi încurajarea tinerilor să devină donatori de sînge;
  • promovarea şi cooperarea, inclusiv la nivel internaţional, pentru asigurarea unui consens, privind principiile donărilor de sînge voluntare şi neremunerate, sporind în acelaşi timp siguranţa şi disponibilitatea sîngelui.

Mobiliyarea întregii comunităţi în celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sînge va contribui la asigurarea unui impact larg asupra creşterii numărului de donatori şi recunoaşterea acestor persoane deosebite, ce dăruiesc zilnic milioane de vieţi.

Nu fi indeferent!

Cum poţi ajutaDonează sînge!

Donează acum! Donează sistematic!

Dăruieşte viaţă!