Femeile din municipiul Bălți, cât și din raioanele de Nord ale Țării au avut posibilitatea de a beneficia de consultația graduită a medicului mamolog chirurg Vadim Roșculeț de la IMSP Institutul Oncologic, secția Mamologia nr.2,  în cadrul Lunii de Conștientizare a Cancerului mamar.

În perioada 8-11 octombrie, la Centrul Consultativ s-au adresat aproximativ 300 de femei pentru consultația specialistului. La 3 paciente clinic s-a depistat cancer mamar, care ulterior  se vor prezenta la Institutul Oncologic pentru stabilirea citologică a diagnosticului.  În 9 cazuri au fost suspiciuni la cancer de sân și 1 caz de tumoare benignă. Este de menționat că, pentru examinare nu a fost nevoie de buletin de identitate sau de poliță de asigurare medicală. La fel, nu a fost nevoie nici de programare, s-a aplicat principiul: „primul venit – primul servit”.

Potrivit medicului mamolog chirurg Vadim Roșculeț, „Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care se recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani”.

În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual. Este îngrijorător faptul că, numărul acestora este în creștere, astfel în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri conform Registrului Național de Cancer. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie fiind de 50 ani.