În incinta IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălţi activează Secția de Reabilitare primară şi medicină Fizică. Scopul principal al acestei secții este îmbunătăţirea funcţionării fizice şi mentale, precum şi a capacităţii de participare active în cadrul societăţii a persoanelor cu dizabilităţi ca urmare a bolilor sau traumatismelor.

În data de 10 octombrie, curent, în cadrul acestei secții a avut loc un Master-class, prezentat de către Catedra „Reabilitare medicală, medicină fizică” din Chișinău, pentru kinetoterapeuții din incinta spitalului și din municipiul Bălți. Schimbul de experință dintre specialiști a avut scopul de a îmbunătăți calitatea tratamentului recuperator la pacienții care necesită recuperare.

Specialiștii de la Catedra „Reabilitare medicală, medicină fizică” au vorbit colegilor despre:

  • Introducere în reabilitare. Kinetoterapie post A.V.C.
 1. Scopuri
 2. Obiective
 3. Abordare multidisciplinară
 • Reabilitare funcțională în reanimare
 1. Scopuri
 2. Obiective
 3. Teste
 4. Poziționare culcat
 5. Poziționare șezut
 • Reabilitare funcțională în secția de reabilitare primară
 1. Teste
 2. Reabilitare în cadrul patului
 3. Reeducarea transferului
 4. Verticalizarea pacientului.
 5. Reeducarea echilibrului și balansului în ortostatism.
 6. Reeducarea echilibrului și balansului în mers.
 7. Reeducarea mersului.

Kinetoterapia este un tip de gimnastică medicală, care înseamnă, etimologic, terapia prin mișcare. Se folosește pentru recuperare medicală și constă, pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate în funcție de fiecare persoană și afecțiunea pe care o prezintă.

Kinetoterapia face parte din medicină fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare medicală bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate.