15 octombrie este Ziua Internațională a spălatului pe mâini, o zi globală de advocacy dedicată sensibilizării și înțelegerii în ceea ce privește importanța spălării mâinilor cu săpun, ca o modalitate eficientă și accesibilă pentru prevenirea bolilor.

Ziua Internațională de spălare a mâinilor oferă ocazia de a promova și de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța spălării mâinilor cu săpun. Este un catalizator pentru acțiuni la nivel național, local și global.

Anul acesta, tema Zilei Internaționale a spălatului pe mâini se concentrează asupra legăturii dintre spălarea mâinilor și alimente – inclusiv igiena alimentară și nutriție. Spălarea mâinilor, este o parte importantă a siguranței alimentelor, prevenirii bolilor și a susținerii copiilor pentru a deveni sănătoși și puternici. Sloganul este: „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate ! ”, ne reamintește să facem spălatul pe  mâini – ca o rutină înainte de luarea mesei.

MESAJE PRINCIPALE:

 • Spălați-vă mâinile cu săpun în momente critice, în special înainte de a lua masa, de a găti sau de a hrăni alte persoane.
 • Modelați și promovați un comportament personal pozitiv, prin spălarea regulată a mâinilor și reamintiți-le sau ajutații și pe alții să-și spele mereu mâinile, înainte de a mânca.
 • Faceți spălarea pe mâini un obicei înainte de luarea mesei în familie.
 • Amenajați spațiu special pentru a vă spăla mâinile în gospodărie, în comunitate, în școli, la locul de muncă și în instituțiile medicale.
 • Promovarea schimbării eficiente a comportamentului de spălare a mâinilor prin politici, programe și advocacy.

 

   Spălarea mâinilor și igiena alimentelor

Spălarea mâinilor cu săpun este o parte importantă a igienei produselor alimentare, un set de practici de igienă care mențin alimentele în siguranță și previn bolile transmise prin alimentele poluate. Alte aspecte importante ale igienei produselor alimentare includ: curățarea ustensilelor și a recipientelor, păstrarea și reîncălzirea adecvată a alimentelor, a apei fierbinți și a laptelui atunci când este necesar, precum și gătitul. Până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi asociate cu igiena alimentară precară.  Bolile cauzate de produsele alimentare contaminate este o cauză majoră a decesului comunitățile sărace, în special în rândul copiilor sub 5 ani.

Activitățile de promovare a igienei au arătat o îmbunătățire a comportamentelor de igienă alimentară și o contaminare redusă a alimentelor. Timpul critic pentru spălarea mâinilor cu săpun, legat de siguranța alimentelor este:

 • înainte de prepararea bucatelor;
 • înainte de luarea mesei sau de a hrăni pe cineva (inclusiv alăptarea);
 • cei care îngrijesc de alte persoane, ar trebui să își spele mâinile înainte de efectuarea diferitor manipulații.

 

Spălarea mâinilor și nutriția
 
Igiena este importantă pentru îmbunătățirea nutriției, dar nu este o soluție autonomă. Spălarea mâinilor cu săpun, este considerată o intervenție sensibilă  pentru  îmbunătățirea nutriției, influențând indirect asupra acesteia. Promovarea spălării mâinilor cu săpun este estimată ca posibilitate de a reduce bolile diareice cu 27%  – 48%. Spălarea mâinilor cu săpun și utilizarea de apă potabilă curată ar putea reduce pierderea nutrienților prin diaree și reducerea mortalității copiilor sub 5 ani cu până
la 15%. Copiii cu diaree nu numai că mănâncă mai puțin, dar și sunt incapabili să absoarbă substanțele nutritive din alimente.
De asemenea, igiena precară este legată de malnutriția acută gravă, de aceea spălarea mâinilor este deosebit de importantă în primele luni de viață. Cu toate acestea, spălarea mâinilor, fără a  îmbunătăți calitatea apei, salubritatea, igiena și factorii socio-economici, este puțin probabil să fie suficientă pentru a proteja împotriva malnutriției acute.

Momente critice pentru spălarea mâinilor
 
Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Ce înțelegem prin spălarea corectă a mâinilor? Pentru ca spălarea mâinilor să fie eficientă, ar trebui să fie practicată în mod consecvent și temeinic. Pentru o spălare a mâinilor adecvată, urmați acești pași:

 1. Udați-vă mâinile cu apă.
 2. Dați cu săpun spatele mâinilor, încheieturilor, spălatului dintre degete și de sub unghii.
 3. Se curăță timp de cel puțin 20 de secunde.
 4. Clătiți mâinile cu apă.
 5. Uscați-vă mâinile cu un prosop de hârtie, care ulterior este aruncat.

Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini în următoarele situații:

 1. După utilizarea toaletei.
 2. Înainte de mâncare.
 3. Înainte să începem să gătim.
 4. Când intrăm în casă.
 5. După schimbarea scutecelor la un copil.
 6. După utilizarea transportului în comun.
 7. După ce ne-am jucat cu animalele de companie.
 8. După vizitarea unui bolnav.
 9. Înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact.
 10. După manipularea gunoiului.
 11. După ce suflați nasul, tușiți sau strănutați.
 12. După utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive și accesorii electronice.
 13. Ori de cate ori sunt mâinile murdare.

Promovarea schimbării eficiente a comportamentului de spălare a mâinilor prin cercetare, politici, programe și susținere.