În perioada 28.05-11.06 curent, administrația IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, în frunte cu directorul Serghei ROTARI, în parteneriat cu rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, dr. hab. șt. med., prof. univ., academician al AŞM  – Ion ABABII și catedra de Anesteziologie şi reanimatologie nr.2, desfășoară o serie de prelegeri pentru cursul la distanță cu tematica “Stări patologice cu evoluție critică”. Temele didactice propuse spre dezbatere de către membrii catedrei sunt:

 • Insuficiența respiratorie. ALI/ARDS. Simptomatologie. Tratament.
 • Terapia respiratorie a sepsisului grav. Parametrii protezării pulmonare, regime ventilatorii în ALI/ARDS.
 • Sepsisul și disfuncția/insuficiența poliorganică. Șoc septic. Concepții clinico-diagnostice.
 • MODS în sarcină și naștere. Etiologie clinică. Algoritme de tratament intensiv.
 • Afectarea metabolismului general și disfuncția/insuficiența poliorganică. Dereglările EAB. Algoritme de tratament.
 • Stările de comă. Coma cerebrală. Algoritme de diagnostic și tratament intensiv.
 • Coagulopatiile în cadrul hemoragiilor masive și traumei grave. CID sindrom. Principii de diagnostic și tratament.
 • Stările de șoc: septic și combustional. Algoritme de diagnostic și tratament.
 • Terapia nutritivă și sepsis grav.
 • MODS în politraumatisme. Concepții clinico – diagnostice și tratament.
 • Embolismul pulmonar: embolia cu lichid hidramniotic, embolia cu cheag sanguin.
 • Principiile terapiei intensive în sindromul de disfuncție multiplă de organe (MODS).

Potrivit dnului Victor Cojocaru, șeful catedrei de Anesteziologie şi reanimatologie nr.2, profesor universitar : „Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” depune eforturi considerabile  ca cursurile de educație medicală continuă să fie organizate în așa mod, încât serviciul local să nu sufere. Specialitatea noastră este una de urgență și orice spital duce o carență de personal, dacă unul sau doi medici lipsesc mai mult de o lună de zile din spital fiind implicați în cursuri. Astfel catedra Anesteziologie şi reanimatologie nr.2 a sosit la Bălți și în perioada sus menționată, desfășoară seminarii în cadrul cărora rezolvă cele mai complicate situații referitor la asistența medicală a bolnavului critic, care este plasat în terapie intensivă. Avem o conlucrare deosebită cu Spitalul Clinic Municipal, aici ne-au fost create toate condițiile pentru a lucra la cel mai înalt nivel”.

Totodată, șeful Departamentului UPU, din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, Serghei Pcela, a specificat că “Este un ciclu foarte binevenit, este o disciplină superlativă. Noi, medicii din Bălți avem un interes sporit față de inovațiile în medicină. Pentru medicii anesteziști este o oportunitate să asimileze materialul predat de profesorii din Chișinău, ceea ce este important și actual, căci în Republica Moldova se face o reformă în dotarea secțiilor de terapie intensivă. Treptat apar utilaje performante, în acest sens este necesară o pregătire atât teoretică, cât și o abordare practică a triunghiului dintre aparatajul sofisticat, pacientul critic și personalul medical, adică medicul anestezist”.

De asemenea, Octavian Podlisnic, medic Spitalul Clinic Municipal Bălți, a menționat că “Acest ciclu organizat aici la noi la Bălți este un lucru extrem de bun. Din punctul meu de vedere, suntem aici pe loc și nu e nevoie să ne deplasăm la Chișinău pentru a participa la cursurile de perfecționare. Catedra aduce mereu cele mai performante și moderne lecții ce au un conținut sofisticat nou, dar cu o abordare practică. Orice problemă ce ne interesează este discutată minuțios”.

“Sunt pentru prima dată la astfel de cursuri și sunt foarte bucuros. Aduc din start mulțumiri conducerii IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți și catedrei de Anesteziologie şi reanimatologie nr.2. Datorită acestor cursuri cunoaștem inovațiile care se produc în medicină  în legătură cu anestezie și reanimare. Echipa de profesori este foarte bună, comunicarea are loc de la egal la egal. Astfel, putem discuta deschis, fără nici o jenă, momentele importante din activitatea noastră”, a menționat Vladimir Popovici, medic anesteziolog – reanimatolog din Ungheni.

La cursul “Stări patologice cu evoluție critică” participă 20 de medici, atât din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, cât și medici din raioanele de nord ale țării. La finalul cursului, participanții vor susține un examen teoretic și practic, după care vor primi 100 de credite, pentru ca mai apoi să își poată confirma gradul de competență sau pentru a i se conferi un grad mai înalt.

Este de apreciat efortul și parteneriatul eficient al organizatorilor în asigurarea unei instruiri profesioniste în condiții favorabile pentru formatori și colaboratori. Cu siguranță că rezultatul va avea un efect benefic pentru ridicarea calității serviciilor medicale oferite de IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți și va contribui la îmbunătățirea gradului de satisfacție a pacienților cu referire la aceste servicii.