Un litotriptor de ultimă generație, produs de compania germană cu renume KARL STORZ a fost achiziționat de către IMSP Spitalul Clinic Bălți.
Dispozitivul laser este destinat pentru tratamentul modern cu laser al litiazei renale şi ureterale.Litiaza renală (pietrele la rinichi) este o afecțiune des întâlnită, care poate crea un disconfort accentuat, iar, în lipsa unei intervenții medicale, poate conduce la probleme grave de sănătate, chiar urgențe medicale.
Potrivit șefului secției Urologie, Serghei COZUB, avantajele litotripsiei renale față de alte metode chirurgicale, sunt:
• Procedură minim invazivă;
• Lipsa inciziilor/ tăieturilor și cicatricilor;
• Minimizarea durerilor;
• Recuperare rapidă.
În vederea exploatării corecte a echipamentului, care este unul performant și unic în Republica Moldova, personalul medical a fost instruit de către un grup de specialiști din România, în frunte cu doamna Lucica BENEA (Sales and Marketing manager surgical care România, Bulgaria and Rep. of Moldova).
Administrația IMSP Spitalul Clinic Bălți aduce sincere mulțumiri specialiștilor din România pentru parteneriat, suportul tehnic și clinic acordat.