Seminariile de instruire și informare a asistentelor medicale din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Bălți, continuă.  Astfel, lunar, personalul medical participă la diferite conferințe, cu implicarea medicilor specialiști. De această dată, în discuție a fost pusă tema: ”Profilaxia toxiinfecțiilor alimentare”.

Conferința  a oferit posibilitatea unor asistente medicale să-și împărtășească din  experiență cu participanții, astfel au fost prezentate discursuri cu conținut informativ, abordând următoarele subiecte:

  • Cum ne dăm seama că este toxiinfecție alimentară.
  • Simptomele intoxicației alimentare la copii.
  • Cauzele intoxicației alimentare la copii.
  • Tratamentul intoxicației alimentare.
  • Prevenția intoxicației alimentare.

Temele abordate au provocat discuții și dezbateri, asistentele medicale au adresat diverse întrebări pentru a clarifica anumite momente și a pătrunde temeinic în subiect, conștientizând  importanța fiecărui detaliu.

La eveniment a fost prezentă, doamna Luminița Gudumac, medic dietolog, care sugerează populației să respecte regulile de bază ale unui comportament de prevenire a îmbolnăvirilor prin toxiinfecții alimentare sau alte boli cu transmitere digestivă. Astfel se recomandă să urmați cele 10 reguli de aur pentru pregătirea corectă a alimentelor:

  • Alegerea unor alimente corect prelucrate;
  • Prelucrarea completă a hranei;
  • Consumarea alimentelor imediat după pregătirea lor ;
  • Păstrarea corectă a alimentelor preparate/gătite;
  • Reîncălzirea integrală a alimentelor preparate/gătite ;
  • Evitarea contactului între alimentele crude, neprelucrate și cele preparate/gătite;
  • Spălarea repetată a mînilor, nu numai după utilizarea toaletei și înainte de masă ;
  • Păstrarea unei curățenii meticuloase pe toate suprafețele din bucătărie;
  • Protejarea alimentelor față de accesul insectelor, rozătoarelor;
  • Folosirea doar a apei potabile la prepararea alimentelor .

Este de menționat că, toxiinfecţiile alimentare sunt nişte boli acute din grupul infecţiilor intestinale, care apar sporadic sau epidemic în urma consumării de alimente intens contaminate cu variate bacterii şi (sau) toxinele lor, caracterizându-se clinic prin disfuncţii intestinale acute cu debut brutal, fenomene toxice generale şi dereglări hidro-saline.