Căpușele trăiesc în zonele rurale dar de asemenea și în urban. Se găsesc în parcuri, în zonele de picnic, grădini. Putem fi mușcați de căpușe în orice zona în aer liber. Dar nu toate căpusele sunt purtatoare de substanțe infecțioase. De obicei sunt cunoscute zonele cu potențial endemic și se fac avertizări pentru acea zonă. Aveți grijă la animalele de companie. Pot aduce și ele căpușe în grădinile și casele noastre.

capuse3Căpușele sunt un excelent vector de a transmite boli. Sunt pe locul doi după țânțari ca modalitate de transmitere de boli infecțioase sau toxice la oameni. Durata de viață a căpușelor este de 2 ani și gradul mai mare de contagiozitate este primavara spre vară.

Căpușele se hrănesc din sângele mamiferelor, reptilelor și a păsărilor. În momentul mușcăturii, căpușa eliberează o substanță anticoagulantă, imunospresoare și antiinflamatorie , astfel încât gazda nu simte că a fost mușcată.

Căpușa poate transmite o bogată arie patogenă precum bacterii, spirochete, rickettsia, protozoare, virusuri și toxine. Dar nu toate capusele sunt purtătoare de boli, deci nu orice mușcătură de căpușă cauzează boli.

În Europa, bolile cauzate de căpușe la oameni sunt:

 • encefalita de căpușe ( transmisă prin ixodes ricinus)
 • boala Lyme ( borelioza Lyme)( transmisă prin ixodes ricinus)
 • febra recidivanta ( cauzată de Borrelia)
 • febra hemoragica de Crimeea -Congo( transmisă prin hyalomma marginatum)
 • febra butunoasa ( cauzată de rickettsia conori)
 • anasplamoza

 

Simptome și tratament

Boala Lyme -simptomele apar de obicei în primele 30 de zile de la mușcătură

-în general , căpușa trebuie să fie atașată de piele 36-48 de ore sau chiar mai mult pentru a putea transmite bacteria.

capuse5– capuse6apare un rach cutanat dispus concentric în jurul mușcăturii ce poate persista până la 4 săptămâni dacă nu este tratat pacientul.

-febră, oboseală, cefalee, mialgii( asemănătoare cu gripa). Aceste simptome apar în stadiul I , când infecția nu este diseminată.

-în stadiul II , când infecția diseminează ( fază incipientă), apare dispneea, palpitațiile, durerea în piept, chiar paralizie facială. Aceste simptome pot apărea după săptămâni sau luni de la mușcătură.

-simptomele în stadiul III sunt artralgiile, mialgiile, parestezii, artrite, aritmii cardiace, probleme cognitive sau ale sistemului nervos central. Acestea apar dupa luni sau ani de la mușcătură.

Majoritatea cazurilor de boala Lyme se tratează cu 2 săptămâni de antibiotic ( este preferată administrarea orală). În funcție de stadiul bolii, terapia cu antibiotic poate varia de la 10 zile până la 4 săptămâni. În cazul în care rămâne netratată, pot apărea complicații ( infecții la inimă, articulații și sistemul nervos). Totuși , doar 2-3% din persoanele mușcate , vor face boala Lyme și 10% din persoanele infectate vor fi afectați neurologic. În timpul tratamentului cu antibiotic, bolnavul  nu are voie să fie donator de sânge. După terminarea tratamentului, poate fi considerat un potențial donator de sânge.

Encefalita de căpușe – simptomele apar de obicei după 4 săptămâni de la mușcătură

– în prima fază apare febra, oboseala, cefalee, mialgii, greata. Apoi apar semnele de meningită și/sau de encefalită.

– este obligatorie spitalizarea

Febra recidivanta – simptomele apar după 3-18 zile de la mușcătură.

 • apar episoade recurente de febră ( ce durează între 3 și 6 zile) adesea însoțite de cefalee, mialgii, dureri articulare, greață, dureri abdominale, diaree,vertij, fotofobie. Pot apărea și afecțiuni neurologice ca paralizii faciale, radiculopatie, hemiplagie
 • pot trece între 4 și 14 zile între episoadele de febră
 • pot fi între 3 și 10 episoade febrile

Febra hemoragică de Crimeea-Congo – debutează după 4 săptămâni de la mușcătură

 • febra înaltă, mialgii, vertij
 • duereri abdominale, greață,vomă, sângerări
 • stări confuzive, chiar agresiune

În acest moment nu există un tratament pentru această boală. Rata de mortalitate este mare. Trebuie luate măsuri de profilaxie și să evitați zonele endemice.

 

Cum înlăturăm căpușele ?  

Riscul de a face o boală este foarte mic dacă le depistăm și înlăturăm căpușele cât mai rapid din piele. După ce am vizitat o zonă cu căpușe este recomandat să vă verificați pe dumneavoastră și copiii dumneavoastră minunțios ( inclusiv pe cap, gât, plici, picioare). La copii sunt des întâlnite și după ureche. Precum spuneam, mușcătura de căpușă nu este dureroasă și nu ne dăm seama că o avem pe noi.

capuse7Pentru a detașa o căpușă de pe piele, fără a o rupe, folosiți o pensă subțire și apucați de capul căpușei cât mai aproape de piele. Trageți în sus cu echilibru, fără a brusca, a îndoi ( poate să rămână gura capușei în piele). Totuși nu vă alarmați dacă gura căpușei rămâne în piele, pentru că nu este infecțioasă. Nu zdrobiți, puncționa căpușa pentru că poate să elimine și mai multe toxine. Nu aplicați pe corpul căpușei sau în jurul ei nici o substanță (doar vă expuneți mai mult la substanțele nocive). După ce ați îndepărtat căpușa, spălați pielea cu apă și săpun sau cu soluție antiseptică. De asemenea și persoana ce a îndepărtat căpușa trebuie să se spele pe mâini ( în cazul în care nu a purtat mănuși).

 

Cum prevenim o mușcătură de căpușă?

-Evitați sau minimalizați expunerea în zonele cunoscute de căpușe.

-Folosiți un spray repelant ( împotriva înțepăturii/mușcăturii de țânțari, căpuțe etc)pe piele și pe haine.

-Purtați haine cu mâneci lungi, pe gât, strâmte ca să nu poată pătrunde căpușa. De asemenea purtați pantaloni lungi, preferabil șosetele trase peste marginea pantalonului.

-După ce ați ajuns acasă, hainele sa le dați jos înafara casei sau în baie și apoi spălate ( pot rămâne căpușe pe haine ).

-Vaccinul este singura protecție împotriva encefalitei de căpușă. Sunt necesare cel puțin 2 doze de vaccin efectuate cu cel puțin o lună înainte de zona endemică vizitată.

 

SURSĂ: vaccinologie.ro