Șef secție - Viorel Tudor Guranda

Șef secție – Viorel Tudor Guranda


Asistentă medicală superioară - L. Novac

Asistentă medicală superioară – L. Novac


 

Serviciul de neurochirurgie din  Bălţi activează din anul 1969. Primul medic neurochirurg a fost Efim Ciobanu, care a început activitatea în cadrul Spitalului în anul 1971. Pentru pacienţii neurochirurgicali în acea perioadă erau rezervate 20 paturi în secţia traumatologie. Din acel an, ajutor specializat de profil neurochirurgical se acordă atît pacienţilor din m. Bălţi, cît şi din raioanele de nord ale republicii pe linia AVIASAN.

Din anul 1980, după specializarea primară în neurochirurgie, în cadrul Institutului de Neurochirurgie din Kiev, Ucraina, îşi începe activitatea medicul Tudor Nisteriuc, care activează pînă în anul 2000. În anul 1993, în cadrul spitalului, a fost deschisă secţia de neurochirurgie cu 40 paturi, dirijată de absolventul secundariatului clinic USMF „N. Testemiţanu” la specialitatea neurochirurgie Anatol Buzdugan. Din acea perioadă se lărgeşte spectrul intervenţiilor neurochirurgicale.

În anul 2000, din lipsa de medici neurochirurgi secţia neurochirurgie a fost comasată cu secţia traumatologie.

În anul 2004 în serviciu este angajat absolventul rezidenţiatului specialitatea neurochirurgie USMF „N. Testemiţanu”Constantin Deliu, care activează pînă în prezent în calitate de medic neurochirurg SC Bălţi.

Din anul 2005 şi pînă în prezent serviciul de neurochirurgie din  Bălţi este dirijat de Viorel Guranda, care a urmat instruirea în specialitatea neurochirurgie prin internatură în baza Institutului de Neurochirurgie num. acad. A.P. Romodanov Kiev, Ucraina şi prin rezidenţiat catedra de neurochirurgie USMF „N. Testemiţanu”, Republica Moldova.

În anul 2010 după finisarea doctoratului la specialitatea neurochirurgie, de către dr. Viorel Guranda a fost susţinută teza de doctor în ştiinţe medicale „Tratamentul diferenţiat al focarelor de contuzie cerebrală gravă”.

În anul 2012 în serviciu este angajat un nou colaborator Alexandru Ciobanu, absolvent al rezidenţiatului specialitatea neurochirurgie USMF „N. Testemiţanu”, care activează în calitate de medic neurochirurg IMSP SC Bălţi.

În prezent în cadrul secției de neurochirurgie din  Bălţi, activează 3 medici neurochrirgi (Viorel Guranda; Constantin Deliu; Alexandru Ciobanu).

La 01 iunie 2015 în cadrul IMSP SC Bălți a fost redeschisă secția de neurochirurgie cu profil de 30 paturi, a fost numit șef secție, doctor în științe medicale, Viorel Guranda.

La moment anual în secția de neurochirurgie ISMP SC Bălți se tratează în jurul la o mie de pacienți, atît din m. Bălți, cît și din teritoriu.
Anual sunt operați peste 350 de pacienți cu diferite patologii neurochirurgicale: traumatisme și sechelele traumatismelor cranio – cerebrale și vertebro – medulare, tumori cerebrale și spinale, chisturi cerebrale și spinale, abcese cerebrale și spinale, patologia nervilor periferici, accidente vasculare cerebrale tip hemoragic, hernii de disc ale coloanei vertebrale, stenoze de canal spinal, instabilități și spondilolistezele coloanei vertebrale, stabilizări de coloană vertebrală, cimentarea cu xenotransplant al patologiei coloanei vertebrale.