Șef secție - Ostapov S.

Șef secție – Ostapov S.

 

 

 

 

 

 

Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupă cu studiul patologiei renale. Majoritatea bolilor ce afectează rinichii nu sunt limitate doar la organ ci mai degrabă sunt afecțiuni sistemice. Rolul nefrologiei este diagnosticarea bolilor rinichilor și tratamentul acestora (medical, dializă) precum și urmărirea pacienților transplantați renal.

Hemodializa curăţă sângele printr-un tratament care se desfăşoară în afara corpului. În cadrul acestui tratament, sângele este circulat printr-un filtru (dializor) conectat la un aparat de dializă. Fiecare tratament durează, de obicei, 4 – 5 ore şi trebuie să fie efectuat de cel puţin trei ori pe săptămână.

Secția nefrologie și hemodializă a fost fondată ca secție separată în anul 1994 în baza paturilor de profil nefrologic a Secției terapie generală. La prima etapă, secția a fost dotată cu 8 aparate de hemodializă de prima generație produse în Ucraina. În 1998 au fost repartizate și 10 paturi de nefrologie. Din anul 2001, prin Hotărârea Guvernului, secției i s-a acordat statut de Centru de hemodializă, fiind dotată cu 10 aparate moderne de hemodializă produse de firma Frezenius, Germania.

În prezent, secția este dotată cu 5 paturi de hemodializă cu tratament ambulator și 25 de paturi de nefrologie cu tratament staționar.

De la înfiițare până în prezent secția este dirijată de medicul Serghei Ostapov.

Aici activează: Anatol Țurcanu, Stela Grib, Biliciuc G.