Secția Medicnă Internă (fosta Terapie Generală) a Spitalului Clinic Bălți a fost fondată în anul 1979 la 14 februarie cu 60 de paturi, fiind destinată pentru bolnavii de profil – reumatologic, hematologic, toxicologic, alergologic, nefrologic, cât și pacienții cu dificultăți de diagnostic, inclusiv toate comele de etiologie neprecizată până în anul 1982. Ulterior, cu fondarea secției ATI, ultimii nomunalizați sunt internați acolo.

Pe parcursul anilor au survenit unele modificări în structura nozologiilor celor internațI. În anul 1993, fiind fondată secția Hemodializă și Nefrologie, bolnavii de acest profil au fost atribuiți acestei secții. În anul 1999, în urma restructurărilor în secția Terapie Generală, numărul total de paturi era 65, dintre care 55 paturi – pentru Medicină Internă și 10 pentru bolnavii oncologici la tratamentul chimioterapeutic.

Primul șef al secției Terapie Generală a fost Tudor Vacarciuc, în perioada anilor 1979 – 1982, mai apoi Victor Golubciuc 1982 – 1988. Din anul 1988, până în 1999,  șef al secției a fost Dora Novițchi, în această perioadă V. Golubciuc a fost medic șef adjunct Medicină Internă. Din anul 1999 până în prezent, șef al secției este V. Golubciuc.

Actualmente activează:

  • V.Golubciuc, șef secție atestat cu categorie superioară în Medicina Internă și Reumatologie
  • D.Novițchi, atestată cu categorie superioară în Medicina Internă și Reumatologie
  • Dubina, atestată cu categorie superioară în Medicina Internă
  • L.Pascaru, atestată cu categorie superioară în Gastroenterologie
  • D.Babii, medic chimioterapeut

În anul 2016, în urma reformelor, secția Terapie Gemerală a devenit Medicină Internă – pentru bolnavii în stări acute, de profil – reumatologie – 12 paturi; terapie (maladii hematologice, alergologice, toxicologice) – 10 paturi; gastrologie – 15 paturi; endocrinologie – 15 paturi și oncologie pentru chimioterapie – 15 paturi.

În 2018, după ultimele reforme, secția deține 47 paturi, dintre care 12 paturi – reumatologice, 10 paturi – terapie, 10 paturi – gastrologie, 10 paturi – oncologie – chimioterapie și 5 paturi endocrinologie.

Curația bolnavilor gastrologici este efectuată de medicul gastroenterolog L. Pascaru, atestată cu categorie superioară în gastroenterologie, iar a bolnavilor oncologici (chimioterapie) – medicul chimioterapeut D.Babii.

Medicii din secție participă activ la conferințele științifico-practice, congrese, atât la nivel național cât și internațional, inclusiv cu rapoarte și publicații în număr de 80, dintre care 61 publicații ale lui V. Golubciuc.

Medicul șef al secției, V. Golubciuc a colaborat la editarea cursului universitar “Actualități în Medicină Internă” sub conducerea profesorului universitar d.h.ș.m. șef al Catedrei Medicină Internă Nr.1 F.R. și S.C. doamna L.Groppa.

În anul 2017, externate 2152 cazuri, dintre care reumatologie – 612, terapie generală – 327, gastrologie – 369, endocrinologie – 65 și chimioterapie – 632.

Dintre cazurile tratate:
I loc (265 cazuri) – osteoartroza deformantă
II loc (173 cazuri) – pancreatita cronică
III loc (98 cazuri) – artrita reumatoidă
IV loc (98 cazuri) – ciroze hepatice (inclusiv alcoolice)
V loc (80 cazuri) – edem Quincke
VI loc (63 cazuri) – diabet zaharat (tip I și II)

În procesul de diagnostic avem un suport de investigații, cum ar fi cele din cadrul spitalului, Centrul Diagnostic și Centrul German din mun. Chișinău, Centrul Magnific Nord și Incomed din municipiul Bălți, beneficiind de CT, RMN, scintigrafii, angiografii, Echo – Doppler, investigații imunologice de laborator și consultațiile profesorilor din cadrul Spitalului „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Republican și Institutul Oncologic.