Marcăm Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin între 16 și 22 ianuarie anul acesta – penultima săptămână a lunii ianuarie. Folosim această săptămână pentru a sensibiliza despre cancerul de col uterin și efectele acestuia.

Efectele sunt devastatoare nu numai asupra femeilor, ci și asupra întregii societăți – familiile își pierd fiice, mame și soții, iar comunitățile sunt afectate de aceste decese timpurii.

Un motiv cheie pentru a acorda prioritate prevenirii cancerului de col uterin este faptul că acesta afectează în primul rând femeile mai tinere, majoritatea cazurilor aparând între 35 și 45 de ani. Acesta este un moment în care majoritatea femeilor lucrează, își îngrijesc familiile sau fac ambele, astfel încât impactul social al cancerului de col uterin este mult sporit, deoarece îndepărtează mamele din familiile lor și lucrătorii din economie.

Un alt motiv cheie este că aproape fiecare caz ar putea fi prevenit. Programele de screening bine organizate pot reduce ratele cancerului de col uterin cu până la 80% sau cu până la 90% dacă sunt combinate cu vaccinarea HPV a adolescentelor. În plus, deoarece screening-ul de col uterin funcționează prin găsirea și îndepărtarea leziunilor precanceroase pentru a preveni apariția cancerului în primul rând, screening-ul cervical reduce atât cazurile noi, cât și decesele cauzate de cancerul de col uterin.

În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.

Cine este expus riscului de cancer de col uterin

În multe cazuri, cancerul de col uterin poate fi asociat cu factori de risc cunoscuți pentru boală. Unii factori de risc pot fi evitați, în timp ce alții nu. Unii factori de risc aflati sub controlul sunt:

 • Istoricul de screening: cei care nu au avut teste Papanicolau la intervale regulate au un risc crescut de cancer de col uterin.
 • Infecția cu HPV: Anumite tipuri de HPV sunt legate de cancerul de col uterin. Scăderea riscului de apariție a HPV poate reduce, de asemenea, riscul de cancer de col uterin.
 • Antecedente sexuale: relații sexuale înainte de vârsta de 18 ani și mulți parteneri sexuali expun un risc mai mare de infecție cu HPV.
 • Fumatul: fumatul este asociat cu un risc crescut de cancer de col uterin.
 • Infecția cu HIV: cei care au fost infectați cu HIV au un risc mai mare decât media de a dezvolta cancer de col uterin.
 • Pilule contraceptive: Există dovezi că utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale poate crește riscul de cancer de col uterin.
 • Sistem imunitar slăbit: un sistem imunitar slabit nu poate lupta împotriva infecțiilor.

La început, cancerul de col uterin de obicei nu are simptome, ceea ce face dificil de detectat. Simptomele încep de obicei după răspândirea cancerului:

 • sângerare vaginală după sex;
 • sângerare vaginală după menopauză;
 • sângerare vaginală între menstruații sau perioade care sunt mai abundente sau mai lungi decât în mod normal;
 • scurgeri vaginale care sunt apoase și au un miros puternic sau care contin sânge;
 • durere pelvină sau durere în timpul actului sexual.

Simptomele cancerului de col uterin avansat (cancerul s-a răspândit dincolo de colul uterin în alte părți ale corpului) pot include simptomele cancerului de col uterin în stadiu incipient și:

 • mișcări intestinale dificile sau dureroase sau sângerare din rect atunci când aveți o mișcare intestinală;
 • urinare dificilă sau dureroasă sau sânge în urină;
 • durere de spate surdă;
 • umflarea picioarelor;
 • durere în abdomen;
 • senzație de oboseală.

Cancerul de col uterin este printre cele mai prevenite cancere: pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. Atunci când screening-ul detectează leziuni precanceroase, acestea pot fi tratate și cancerul evitat. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni cancerul de col uterin. Primirea periodică a examenelor ginecologice și efectuarea testelor Papanicolau sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi luați pentru prevenirea cancerului de col uterin. Alte lucruri pe care le puteți face sunt:

 • Obțineți vaccinul HPV (dacă sunteți eligibil).
 • Adoptați practici sexuale sigure:  întârzierea inițierii vieții sexuale, utilizarea prezervativelor și întreținerea relațiilor sexuale cu cât mai puțini parteneri posibili.
 • Nu fumați și folosiți produse din tutun.

OMS sprijină o abordare cuprinzătoare pentru prevenirea, detectarea și tratarea cancerului de col uterin. Acest lucru necesită intervenții eficiente pentru femei pe tot parcursul vieții, începând din copilărie. Aceste intervenții includ educație comunitară, mobilizare socială, vaccinare HPV, screening, tratament și îngrijiri paliative. Pentru a realiza acest lucru, programele naționale de sănătate (în special pentru imunizare, sănătatea reproducerii, controlul cancerului și sănătatea adolescenților), organizațiile și partenerii trebuie să lucreze împreună.

Vaccinul

Vaccinul HPV previne cancerul de col uterin prin protejarea împotriva celor mai comune tipuri de HPV, care cauzează 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Vaccinarea HPV este recomandată la 9-14 ani. Studii recente din Regatul Unit, una dintre primele țări care l-au introdus, arată că vaccinarea HPV a redus leziunile precanceroase și cancerul de col uterin cu aproape 90% în rândul primelor cohorte care au primit vaccinul. Suedia estimează, că cancerul de col uterin ar putea fi eliminat peste 5 ani, ceea ce înseamnă că ar înregistra mai puțin de 4 cazuri noi la 100 000 de femei în fiecare an.

Programe naționale de screening organizate. Al doilea instrument important pentru eliminarea cancerului de col uterin este un program național de screening organizat, care asigură furnizarea tuturor serviciilor necesare – de la depistarea și diagnosticarea precoce, până la tratament și îngrijirea de urmărire. Screening-ul eficient al cancerului de col uterin nu este doar un test sau un singur eveniment, este o cale.

Vaccinarea HPV și programele naționale de screening combinate cu campanii puternice de conștientizare și implicare a comunității, formarea adecvată a forței de muncă din domeniul sănătății și inovația sunt mijloace pentru eliminarea cancerului de col uterin. Vaccinarea HPV și screening-ul cancerului de col uterin au fost desemnate drept „intervenții cele mai bune” cu rentabilitate imediată a investiției. Ele reduc semnificativ bolile și decesele evitabile, precum și nevoia de tratamente costisitoare care au efecte secundare grave asupra sănătății.

 

Eliminarea cancerului de col uterin este o mișcare globală în care fiecare țară și regiune are responsabilitatea de a transpune angajamentele în acțiuni, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Țările din Europa se confruntă cu propriul set de provocări specifice. Deși unele țări sunt în pragul de a atinge ținta pentru incidența cancerului de col uterin, există inegalități puternice în ceea ce privește incidența, mortalitatea și accesul la îngrijiri de calitate între țările din Europa.