Ne aflăm la finele Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, marcată în acest an în perioada 16 – 22 ianuarie.
În acest context, în cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți s-au desfășurat un șir de activități, scopul cărora a fost de sublinia importanța unor vizite de rutină la medicii specialiști, pentru a preveni posibilele complicații ale unor afecțiuni periculoase, cum ar cancerul de col uterin.
Prin urmare, în lista măsurilor organizate includem desfășurarea unui seminar de informare, cu genericul ,,Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin – 16-22 ianuarie 2023”, în cadrul căruia au fost menționate datele statistice ale frecvenței depistării la timp a cancerului de col uterin în întreaga lume, motivul principal pentru numărul mai mare de cazuri noi și decese în anumite regiuni ale lumii, cine este expus riscului de cancer de col uterin, prioritatea programelor de screening existente și vaccinarea HPV a adolescentelor, etc.
Totodată, am continuat campania de informare, prin multiplicarea și distribuirea pliantelor informative, în rândurile angajaților instituției și a pacienților, fiind urmărit scopul de a îmbunătăți gradul de informare în privința acestui subiect.
De asemenea, în parteneriat cu medicul oncoginecolog, dna Ludmila BALAN, a fost realizat un interviu, unde s-au punctat date statistice importante în orașul Bălți privind numărul de persoane aflate la monitorizare și acceptarea vaccinului în calitate de instrument eficient de prevenire a cancerului de col uterin.
Săptămâna de conștientizare a cancerului de col uterin vine, într-un moment în care lumea continuă să se recupereze după pandemia de COVID-19, unde persistă perturbări substanțiale ale serviciilor de sănătate esențiale. Noi toți avem obligația de a ne lua angajamentul să lucrăm împreună, pentru a reconstrui comunități mai sănătoase prin îmbunătățirea accesului la vaccinarea HPV, screening, tratament pentru precancerul de col uterin și gestionarea cancerului de col uterin până în 2030 și să punem capăt cancerului de col uterin în câteva generații.
Urmăriți reportajele realizate, accesând link-ul https://nordnews.md/video-am-avut-cancer-dar-sunt-in…/…