În fiecare an, în ziua a 9-a a lunii a 9-a, marcăm Ziua internațională de conștientizare a spectrului tulburărilor alcoolice fetale (STAF) pentru a îmbunătăți prevenirea, diagnosticul și sprijinul persoanelor cu STAF.

Desfășurat cu tematica “Construirea punctelor forte și a abilităților”, evenimentul din acest an are ca scop să recunoaștem și să marcăm punctele forte, abilitățile și talentele celor cu STAF. De asemenea, să recunoaștem punctele forte și succesele familiilor și comunităților, părinților și femeilor însărcinate.

Mesaje de bază ale evenimentului:

  • Nu consumați alcool dacă vă gândiți să rămâneți însărcinată!
  • Nu consumați alcool dacă sunteți însărcinată!
  • Dacă nu puteți renunța, căutați ajutor profesional!
  • Orice bea mama, la fel face și copilul nenăscut!
  • Alcoolul poate perturba dezvoltarea fătului în orice stadiu al sarcinii, inclusiv în primele etape, înainte ca femeia să știe că este însărcinată.

La nivel global, consumul de alcool crește alarmant în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă (15-49 de ani), iar în Uniunea Europeană, prevalența consumului în rândul femeilor însărcinate este de 25,2%. Până la 70% dintre gravidele care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână, chiar și în primului trimestru de sarcină, iar între 3 și 5% dintre acestea consumă excesiv alcool pe perioada sarcinii.

Expunerea fetală la alcool este un factor de risc major pentru apariția tulburărilor din spectrul alcoolismului fetal. Consumul susținut de alcool pe parcursul trimestrelor de sarcină poate fi direct corelat cu avortul spontan, nașterea prematură, întârzierea creșterii intrauterine, dismorfismul facial, malformațiile congenitale  sau deficitele în funcționarea cognitivă, comportamentală și emoțională.

Nu se cunoaște un nivel sigur al consumului de alcool în timpul sarcinii, chiar și cantități foarte mici pot perturba dezvoltarea fătului din primele săptămâni de gestație. Alcoolul trece cu ușurință din fluxul sanguin al mamei în sângele copilului, astfel poate interfera cu dezvoltarea creierului și a altor organe, structuri și sisteme fiziologice critice.

Tulburarea din spectrul alcoolului fetal (STAF) este o dizabilitate pe tot parcursul vieții afectând persoanele care au fost expuse la alcool în perioada prenatală. STAF este prima cauză de handicap mental și inadaptare socială de origine non-genetică.

Complexitatea și cronicitatea tulburărilor din spectrul alcoolismului fetal afectează pacientul, familia și societatea. Dizabilitățile fizice sau psihice ale non-născutului vor necesita intervenție timpurie și, adesea, sprijin din partea serviciilor de asistență medicală și socială pe tot parcursul vieții. Eșecul academic, abuzul de substanțe, problemele de sănătate mintală, contactul frecvent cu sistemul juridic, fie ca victime, fie ca infractori și incapacitatea de a trăi independent și de a obține, sau a menține un loc de muncă, toate pot avea impact economic, social și cultural substanțial asupra oricărei comunități.

Tratamentul şi îngrijirea copiilor cu STAF sunt destul de dificile şi necesită răbdare. Intervențiile cât mai precoce, cum ar fi: terapii ocupaționale, educaționale, comportamentale, logopedie, sporesc șansele copiilor de a avea o viață integră socială.

Tulburările Alcoolice Fetale sunt 100% prevenibile. Dacă sunteți gravidă sau planificați să rămâneți însărcinată, nu consumați alcool!