Având în vedere că personalul medical au risc crescut de a se îmbolnăvi de gripa sezonieră, fiind în contact cu persoane infectate, la IMSP Spitalul Clinic Bălți a fost organizat un seminar privind măsurile de prevenire a îmbolnăvirii de gripă.

În acest sens, doamna Stella GOREA a informat 152 de asistente medicale din cadrul instituției noastre medicale despre  “Gripa sezonieră”, cum ar trebui să acționăm și cum ne protejăm?

Astfel, Gripa este o afecțiune virală contagioasă cu fenomene de afectare generală, cu apariție sporadică, epidemică sau chiar pandemică, determinată de infecția cu virusurile gripale.

Există trei tipuri principale de gripă:

  • tipul A, cel mai patogen, implicat în pandemii
  • tipul B, care determină îmbolnăviri locale
  • tipul C, cel mai slab patogen

Gripa poate determina apariția de epidemii sporadice diferite ca severitate cu manifestare în principal în sezonul rece (lunile noiembrie-martie).

Cum se transmite gripa?

Gripa este o infecţie virală care se răspândeşte cu ușurință de la o persoană la alta pe cale aeriană (tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate (care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate). Statistic o persoana bolnavă va infecta între 1-3 persoane sănătoase.

Cum ne protejăm de gripă?

  1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave.
  2. Aerisiți zilnic spațiul în care lucrați.
  3. Respectați regulile individuale și generale de igienă.
  4. Utilizarea măştii de către persoanele bolnave pentru a-i proteja pe contacţii direcţi.
  5. Stilul de viață sănătos.
  6. Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei și a complicațiilor sale.

Totodată, a fost pus în discuție și noul tip de virus “Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV)”.

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS-CoV). Noul coronavirus (2019-nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om.

Coronavirusurile sunt infecții de origine zoonotică, care pot fi transmise între animale și oameni.