Ziua mondială pentru prevenirea suicidului 2019 se desfăşoară și anul acesta sub sloganul „Să ne unim în efortul de prevenţie a suicidului”. Cu această ocazie, pe 10 septembrie sunt organizate activități de conștientizare și sensibilizare a publicului asupra fenomenului suicidului.

Prevenirea suicidului este o provocare universală deoarece se află printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global și este responsabil pentru peste 800 mii de decese anual. În Republica Moldova, în anul 2018, au fost înregistrate 489 cazuri de suicid.

Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că suicidul reprezintă o prioritate în domeniul sănătății publice și își propune ca până în anul 2020 să atingă obiectivul global de reducere a ratei de suicid cu 10%.

Scăderea ratei mortalității prin suicid este un indicator și pentru realizarea obiectivului privind sănătatea și starea de bine de pe Agenda Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, ce urmărește diminuarea cu o treime a mortalității premature cauzate de bolile necomunicabile prin prevenire, tratament și promovarea sănătății mintale, până în anul 2030.

Cele mai înalte rate de suicid se înregistrează în rândul grupurilor vulnerabile, care se confruntă cu discriminare. Totodată, cel mai puternic factor de risc pentru sinucidere se consideră a fi o tentativă anterioară de suicid.

Suicidul poate fi prevenit printr-un șir de măsuri prioritare ce țin de:

  • reducerea accesului la mijloacele de sinucidere (pesticide, arme de foc, anumite medicamente, etc.);
  • raportarea de către mass-media privind cazurile de suicid într-un mod responsabil;
  • introducerea politicilor de reducere a consumului de alcool;
  • identificarea precoce, tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări mintale și consum de substanțe narcotice;
  • instruirea lucrătorilor medicali în evaluarea și gestionarea comportamentului suicidar;
  • îngrijirea și supravegherea persoanelor care au avut tentative de sinucidere și acordarea de sprijin comunitar.