Intoxicația alimentară (toxiinfecția alimentară) este o afecțiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții.

Cum sunt contaminate alimentele?

Alimentele pot fi contaminate prin următoarele metode:
– pe parcursul procesului de preparare. În mod normal organele și țesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (în special la nivelul intestinelor), astfel că acestea pot contamina persoana care manevrează carnea.

– pe parcursul creșterii și anume în cazul fructelor și legumelor, care pot fi contaminate mai ales dacă sunt folosite îngrășămintele naturale sau dacă este folosită irigația cu apă dintr-o sursă contaminată.

– în timpul procesului de preparare al alimentelor și anume în cazul persoanelor care sunt purtătoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau în cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina alimentul.

– prin contaminare din mediul înconjurator, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă. Dintre aceste microorganisme amintim Cryptosporidium parvum (un parazit), Clostridium botulinum (bacterie care provoaca botulismul) sau Clostridium perfringens (o bacterie care în cazuri grave poate provoca diaree sanghinolenta).

Factori de risc

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta intoxicații alimentare, sunt: 
– femeile însărcinate
– copiii mici (sugarii, preșcolarii)
– vârstnicii (frecvent peste 65 ani)
– persoane cu sistem imunitar compromis (persoane cu boli cronice, precum diabetul zaharat sau persoane cu infecție HIV-SIDA)

Simptome

Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar în intoxicația alimentară. Primul simptom ce apare este de obicei, diareea.

Alte simptome pot include greață, vărsăturile și durerea abdominala (crampele intestinale). Timpul necesar pentru apariția simptomelor, severitatea acestora precum și durata acestora, depind de mai mulți factori și anume: tipul microorganismului care a determinat infecția, vârsta pacientului și starea generală de sănătate.

Persoanele cel mai frecvent afectate de toxiinfecții alimentare sunt copiii și vârstnicii. Simptomele acestora pot dura mai mult și chiar și infectiile care în mod normal nu sunt grave,în aceste cazuri pot fi uneori fatale. Acest lucru este valabil de asemenea și în cazul femeilor însarcinate, în cazul persoanelor cu imunosupresie și în cazul celor cu boli cronice asociate.