Planta ambrozia, specia Ambrosia artemisiifolia este o plată anuală, extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţa, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruieni.

Un ordin ministerial în combaterea ambroziei a fost semnat, de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco. Documentul prevedere întreprinderea măsurilor comune de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei în preajma instituțiilor deservite și a terenurilor gestionate. Acțiunile se vor realiza în conformitate cu Regulamentul și Planul de acțiuni privind combaterea și răspândirea ambroziei pentru 2019-2024, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 967/2018.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va informa autoritățile și va indica recomandările privind întreprinderea acțiunilor concrete de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei în spațiile publice pentru asigurarea unui mediu sănătos de viață.

Este de menționat că, ambrozia creşte pe marginea drumurilor, prin culturi de trifoi şi locuri lăsate în paragină. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii oamenilor. Perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie şi, în funcţie de condiţiile climatice, se poate extinde până la sfârşitul lunii octombrie.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate. În caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.