La data de 5 mai, UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) celebrează activitatea moaşelor, care participă la miracolul naşterii şi contribuie la bunăstarea mamelor şi bebelușilor din întreaga lume. Activitatea neobosită a moaşelor este și o precondiţie crucială pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltarea a Mileniului 4 şi 5.

Confederația Internațională a Moașelor (ICM) a lansat ideea celebrării Zilei Internaționale a Moașelor în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980. În 1991, a fost aniversată pentru prima dată la 5 mai. De atunci, peste 50 de națiuni celebrează anual această zi.

În fiecare an, CIM prezintă o temă de campanie pentru a-şi motiva membrii asociaţi şi partenerii în organizarea de acţiuni pentru creşterea gradul de conştientizare privind statutul moaşelor şi al activităţilor acestora în îngrijirea mamelor şi nou-născuţilor lor.

Tema din 2019, „Moaşele: apărătorii drepturilor femeii”, este importantă în recunoaşterea rolului vital pe care îl joacă moaşele în protejarea drepturilor femeilor şi fetelor. Marcarea zile reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a evidenţia dreptul moaşelor de a practica într-un mediu sigur şi permisiv.

Moaşa poate oferi îngrijirea, asistenţa şi consilierea necesară în timpul sarcinii, la naştere şi în perioada lehuziei, atât femeii, cât şi nou-născutului, atunci când se derulează totul în parametri fiziologici. De asemenea, este instruită să recunoască eventualele complicaţii ce pot apărea atât la mamă cât şi la nou-născut şi cunoaşte măsurile de urgenţă necesare ce trebuie practicate până la venirea specialiştilor avizaţi pentru astfel de situaţii.

Astăzi, și în fiecare zi Vă aducem un sincer mulțumesc, pentru calitățile profesionale, pentru vocația și talentul Dvs, pentru că sunteți mereu alături de mamă și nou-născut în cel mai intens moment al vieții!!!!