În data de 27 martie, curent, IMSP Spitalul Clinic Bălți a fost gazda unei misiuni ai Organizației Mondiale a Sănătății, care a evaluat colaborarea dintre serviciile în domeniile tuberculozei, HIV și hepatită virală, prin discuții cu specialiștii din domeniu.

Această misiune este organizată în scopul realizării Programului Național de prevenire și control a infecției HIV/SIDA și ITS pentru anii 2016-2020, și în temeiul Regulamentului privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale RM, aprobat prin Hotărârea Guvernului RM nr.649 din 30 august 2017.

Este de menționat că, activitățile sunt organizate în cadrul Zilei Mondiale de combatere a tuberculozei, care a fost marcată în data de 24 martie.

Amintim că, Tuberculoza – la nivel mondial, este una din primele 10 cauze ale deceselor.

În pofida progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, tuberculoza rămâne cea mai periculoasă boală infecțioasă în lume.

Începînd cu anul 1995, anual, la data de 24 martie se marchează Ziua Mondială de combatere a tuberculozei.

În anul 2019 acestă Zi se desfășoară sub sloganul: ESTE TIMPUL DE ACȚIUNE! ESTE TIMPUL SĂ STOPĂM TUBERCULOZA! În scopul informării și sensibilizării publicului larg cu cunoştinţe esenţiale despre cauzele, prevenirea şi tratamentul tuberculozei, obiectivul final fiind stoparea epidemiei TB la nivel mondial, cu reducerea numărului de decese din cauza TB cu 95% şi reducerea numărului de cazuri cu 90% către anul 2035, conform obiectivelor OMS.