Anotimpul de toamnă se consideră unul nefavorabil pentru amatorii de ciuperci. Este foarte important de reţinut că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, şi rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului.
În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor necomestibile şi periculoase poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţie excesivă.
După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă.
După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice și insuficiență renală, ce poate duce la deces.
Pentru prevenirea cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci:
· Nu consumaţi sau degustaţi, ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune.
· Nu procuraţi ciuperci din locuri neautorizate.
· Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti.
· Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
· Spălaţi bine şi fierbeţi ciupercile în 2-3 ape, câte 10-15 minute.
· Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare.
· La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi de urgenţă la medic.