Marcată în fiecare an în a doua joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichilor este campania globală care are drept scop creșterea gradului de conștientizare a importanței rinichilor pentru sănătatea noastră și reduce impactul bolilor renale și a problemelor asociate la nivel mondial.

Boala renală este o boală netransmisibilă și afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni în întreaga lume.Unul din zece adulți are boli renale cronice .Sarcina globală a bolilor renale cronice este în creștere,și este estimat să devină a cincea cea mai frecventă cauză a anilor de viață pierduți până în 2040.Boala renală cronică este o cauză majoră a cheltuielilor de sănătate catastrofale.Costurile pentru dializă și transplant consumă 2-3% din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari.În țările cu venituri mici și cu venituri medii, majoritatea persoanelorcu insuficiență renală au acces insuficient la dializa de salvare a vieții și transplantul de rinichi. În mod crucial, boala renală poate fi prevenită și progresia către boala renală în stadiu final poate fi întârziată cu accesul adecvat la diagnosticul de bază și la tratamentul precoce.Este necesară creșterea gradului de conștientizare a importanței măsurilor preventive în rândul populațiilor, profesioniștilor și factorilor de decizie.

În Republica Moldova  conform datelor statistice incidenţa prin bolile aparatului genitor-urinar a constituit în 2018 –189,2 cazuri la 10 mii locuitori, 2017 – 199,4 cazuri la 10 mii locuitori.

În acest an, Ziua Mondială a Rinichilor continuă să crească gradul de conștientizare a sarcinii din ce în ce mai mari a bolilor renale la nivel mondial și să depună eforturi pentru sănătatea rinichilor pentru toată lumea, de pretutindeni. Concret, campania 2020 evidențiază importanța intervențiilor preventive pentru prevenirea apariției și evoluției bolilor renale.

 Ce este o intervenție preventivă?

Termenul de „prevenire” se referă la activități care sunt de obicei clasificate în următoarele trei definiții:

 • Prevenirea primară, implică intervenția înainte ca efectele asupra sănătății să apară în efortul de a preveni debutul bolii renale înainte de începerea procesului de boală .
 • Prevenirea secundară sugerează măsuri preventive care duc la diagnosticarea precoce și la tratamentul prompt al bolilor renale pentru a preveni apariția unor probleme mai severe.
 • Prevenția terțiară indică gestionarea bolilor renale după ce este bine stabilită pentru a controla evoluția bolii și apariția unor complicații mai severe.

Mai exact, prevenirea primară a bolilor renale necesită modificarea factorilor de risc, incluzând diabetul zaharat și hipertensiunea, dietele nesănătoase, anomaliile structurale ale rinichilor și ale căilor urinare și/sau a nivelurilor de nefrotoxicitate. Intervențiile primare preventive includ: promovarea modului de viață sănătos, screeningul pentru pacienții cu risc mai ridicat de boli renale cronice cu ajutorul urinei și testelor de sânge

Principalul obiectiv al educației și al intervențiilor clinice este prevenirea secundară, inclusiv optimizarea tensiunii arteriale și controlul glicemic, care poate fi obținutprin reducerea consumului de sare și a alimentelor cu conținut sporit de proteine și grăsimi, precum și prin diete bazate preponderent pe legume și fructe.

La pacienții cu boli cronice avansate, gestionarea co-morbidităților cum ar fi uremia și bolile cardiovasculare este prioritară.

Deoarece boala renală cronică este asociată cu costuri ridicate, măsurile preventive care vizează cauzele principale, în special sub formă de prevenție primară, au o valoare semnificativă.Creșterea gradului de conștientizare și educarea indivizilor cu privire la cei mai importanți factori de risc și măsuri preventive pentru boala renală este, prin urmare, importantă, astfel încât să se reducă povara bolilor renale.  Pentru a recunoaște importanța „Abordării de prevenire” a bolilor renale și insuficienței renale, programele de promovare pentru profesioniștii din domeniul sănătății, inclusiv programe de bursă în nefrologie și instruire nespecialistă; Programele de educare și conștientizare eficiente pentru populația generală și parteneriatele pentru abilitarea pacientului sunt esențiale.

În 2020, Ziua Mondială a Rinichilor invită toată lumea să pledeze pentru măsuri concrete în fiecare țară pentru promovarea prevenirii bolilor renale, inclusiv:

 • Focalizare reînnoităpe îngrijirea primară,sensibilizarea și educația, inclusiv abilitarea pacienților și instruirea încrucișată.
 • Integrarea prevenției bolilor renale cronice în programele naționale de prevenire și control a bolilor netransmisibile pentru servicii complete și integrate, care sunt esențiale pentru îmbunătățirea detectării și urmăririi precoce a bolilor renale cronice la nivel de țară.
 • Întreaga guvernare, întreaga societate, sănătate în toate politicile, colaborare multisectorială pentru promovarea prevenirii bolilor renale.

Marcăm Ziua Mondială a Rinichilor și respectăm cele 8 reguli de aur!

 1. Mențineți-vă în formă, fiți activi
 2. Mâncați sănătos
 3. Verificați și controlați glicemia.
 4. Verificați și controlați tensiunea arterială
 5. Consumați cantități adecvate de lichide
 6. Nu fumați.
 7. Nu faceți abuz de alcool.
 8. Verificați funcția renală dacă aveți factori de „risc ridicat”:
  • diabet,
  • hipertensiune arterială,
  • sunteți obez,
  • aveți antecedente familiale de boli renale.