Anual, în a treia zi de duminică din luna noiembrie este marcată Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, scopul căreia este comemorarea milioanelor de persoane decedate și traumatizate în accidentele rutiere, dar și aducerea recunoștinței pentru activitatea profesioniștilor implicați în lichidarea consecințelor accidentelor rutiere.

Tema din acest an este „Viața nu este o piesă auto” și se referă la Pilonul 3 din Planul Global pentru Decada de Acțiune pentru Siguranța Rutieră: vehicule mai sigure. În prezent, această zi este comemorată pe toate continentele, nu doar de victime și ONG –uri, ce pledează pentru siguranța circulației rutiere, dar de asemenea, de către guverne și toate părțile interesate. În această zi ne amintim de milioane de oameni uciși și răniți pe drumurile lumii, împreună cu familiile, prietenii dar și de mulți alții, care sunt de asemenea afectați.

La nivel global, aproximativ 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an, drept urmare a accidentelor rutiere. Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani leziunile din traficul rutier reprezintă principala cauză a decesului. Accidentele de trafic rutier costă majoritatea țărilor 3% din produsul lor intern brut. Fără acțiuni susținute, accidentele rutiere riscă să devină cea de a șaptea cauză principală de deces până în anul 2030.

În Republica Moldova, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare și conform datelor din Sistemul informaţional automatizat ”Registrul accidente rutiere”, în 9 luni ale anului curent s-au înregistrat 1862 accidente în traficul rutier, în urma cărora 185 de persoane au decedat, iar altele 2194 au fost traumatizate.

Urmând o evaluare amplă a accidentelor rutiere, principalele cauze ale producerii acestora s-au dovedit a fi viteza neadaptată condițiilor, neacordarea priorității pietonilor, traversarea neregulamentară a drumului de către pietoni și starea de ebrietate sau adormirea la volan.

În 2017, OMS a lansat “Salvează Vieți” – un pachet tehnic privind siguranța rutieră, care sintetizează măsuri bazate pe dovezi care pot reduce în mod semnificativ decesele și traumatismele din traficul rutier.

De asemenea, au fost lansate mesaje-cheie pentru fiecare actor al traficului rutier. Conducătorii auto sunt îndemnați să cupleze centura de siguranță, să nu urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, să evite utilizarea telefonului mobil la volan, să adapteze viteza la condițiile meteo și să verifice starea automobilului înainte de călătorii.

Pietonilor li se recomandă să se asigure înainte de a traversa drumul, chiar și în locurile amenajate, să se conducă de semnele semafoarelor și să se deplaseze pe partea dreaptă a trotuarelor, iar în lipsa acestora – pe acostament.