Incontinenta urinara este definita ca eliminarea accidentala (involuntara) de urina. Ea nu reprezinta o boala in sine, ci mai degraba un simptom al unei maladii a tractului urinar masculin. Urina e produsa de rinichi si depozitata intr-un organ musculos in forma de sac, numit vezica urinara.

Un organ tubular, numit uretra, care este si el inconjurat de o tunica musculara sub forma de inel, numit sfincterul urinar, face legatura intre vezica urinara si mediul extern, avand un traiect prin prostata si penis. Pe masura ce vezica se umple cu urina, semnale nervoase complexe asigura inchiderea sfincterului si relaxarea peretilor vezicii urinare. Aceasta interactiune intre nervi si muschi, impiedica scurgerea urinei in afara actului mictiunii (urinarii). In timpul urinarii, impulsurile nervoase fac ca muschii din peretii vezicii urinare sa se contracte, eliminand urina din vezica in uretra.

Concomitent cu contractia peretilor vezicali, tot prin control nervos, se produce relaxarea sfincterului urinar, permitand urinei sa treaca prin uretra in mediul extern. Incontinenta urinara apare fie in cazul unei contractii bruste a vezicii urinare, fie in cazul unei contractii neadecvate a acesteia, care conduce la acumularea unei cantitati mari de urina in vezica urinara, care poate da nastere la scurgeri de urina. Incontinenta urinara apare fie in cazul unei contractii bruste a vezicii urinare, fie in cazul unei contractii neadecvate a acesteia, care conduce la acumularea unei cantitati mari de urina in vezica urinara, care poate da nastere la scurgeri de urina.

Incontinenta poate aparea si daca muschii ce formeaza sfincterul urinar sunt afectati structural sau functional, daca se relaxeaza brusc sau daca uretra e blocata, impiedicand urina sa dreneze eficient si conducand la eventuale scurgeri de urina pe langa obstacol. Incontinenta urinara afecteaza cu o frecventa de doua ori mai mare femeile decat barbatii. Desi incontinenta apare mai frecvent la barbatii varstnici decat la barbatii tineri, ea nu e considerata ca facand parte din procesul fiziologic al imbatranirii.

Tipuri de incontinenta urinara

Incontinenta urinara poate aparea pentru o perioada scurta de timp (acuta) sau poate deveni o problema continua (cronica). Incontinenta urinara acuta e deseori corelata cu diferite boli sau tratamente. Urmatoarea clasificare se refera strict la incontinenta urinara cronica.

-Incontinenta urinara de efort apare in cadrul diverselor activitati care implica cresterea presiunii in vezica urinara, cum ar fi stranutul, tusea, rasul, ridicarea obiectelor, etc.
-Incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina, care este aparitia unei senzatii de mictiune imperioasa, care este atat de puternica incat pacientul nu mai are timp sa ajunga la toaleta. Numita si “vezica iritabila”, acest tip de incontinenta apare la contractia brusca si nepotrivita a vezicii urinare. Aceasta se poate intampla si la o cantitate mica de urina in vezica.
-Incontinenta urinara prin prea-plin este un tip de incontinenta ce apare atunci cand golirea vezicii urinare e insuficienta, fie datorita unui blocaj (obstructii), fie datorita unor contractii ineficiente ale musculaturii vezicii urinare. Obstructia este corelata, de obicei, fie cu marirea de volum a prostatei, fie cu ingustarea lumenului (diametrului) uretrei datorita unor stricturi uretrale.
-Incontinenta totala e reprezentata de scurgerea continua a urinei in mediul exterior, datorata pierderii functionalitatii sfincterului urinar.
-Incontinenta functionala este o forma rara de incontinenta urinara, ce e corelata cu limitarile fizice sau psihice ale pacientului, care nu are capacitatea de a ajunge la toaleta.

Cauze

Incontinenta urinara apare atunci cand muschiul sfincterian care tine colul (gatul) vezicii inchis intre mictiuni (urinari), nu este suficient de puternic pentru a pastra urina in vezica. Aceasta se poate intampla daca sfincterul urinar e prea slab, daca muschii peretilor vezicii urinare se contracta prea puternic sau daca vezica urinara e prea plina. Un pacient de sex masculin poate prezenta unul sau mai multe
tipuri de incontinenta si fiecare tip poate avea o cauza diferita.

Incontinenta urinara de efort apare cand sfincterul urinar se deschide intr-un moment nepotrivit. Aceasta poate fi aparea cand pacientul rade, stranuta, tuseste, ridica obiecte sau isi schimba pozitia. Incontinenta de efort poate fi cauzata de interventii chirurgicale pentru cura adenomului de prostata, adenocarcinomului de prostata, de radioterapie pentru tratamentul adenocarcinomului de prostata sau de rezectia (indepartarea chirurgicala) prostatei.

Incontinenta urinara datorata necesitatii imperioase de a urina este cauzata de contractii ale vezicii urinare care sunt prea puternice pentru a putea fi contracarate de contractia sfincterului urinar. Deseori, necesitatea imperioasa de a urina apare ca raspuns si e precipitata de anticiparea mictiunii (de exemplu, cand pacientul trebuie se astepte pentru a folosi toaleta sau sa descuie usa cand ajunge acasa sau chiar la deschiderea unui robinet si auzirea sunetului apei care curge).

Contractiile vezicii urinare din cadrul acestui tip de incontinenta urinara pot fi cauzate de maladii ca:

-infectiile de tract urinar
-disfunctii ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipatia
-prostatita, care este o inflamatie, de obicei, de cauza infectioasa a prostatei
-diverse boli neurologice ce afecteaza transmiterea semnalelor nervoase cerebrale, cum ar fi boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral
-litiaza renala sau vezicala
-obstructia datorata cancerului prostatic sau hiperplaziei benigne de prostata.

Incontinenta urinara prin prea-plin este, de obicei, cauzata de obstructia uretrei datorata hiperplaziei benigne de prostata, de carcinomul prostatic, de slabirea musculaturii vezicii urinare sau de contractia lor inoportuna.

Alte cauze includ:

-stricturile uretrale
-diferite medicatii, cum ar fi antihistaminicele sau medicatia decongestiva
-neuropatii, cum ar fi cele din cadrul diabetului zaharat sau al sclerozei multiple.

Incontinenta functionala este o forma rara de incontinenta urinara, ce e corelata cu limitarile fizice sau psihice ale pacientului, care nu are capacitatea de a ajunge la toaleta.

Factori de risc

Incontinenta urinara la barbati este asociata cu un mare numar de factori de risc. Incontinenta urinara poate fi rezultatul unor diverse afectiuni sau al unor medicatii variate. Agregarea familiala (mai multe persoane suferind de incontinenta urinara in familie) sau stilul de viata, reprezinta si ele factori de risc. Uneori se pot regasi mai multi factori de risc coexistenti pentru incontinenta urinara.

Afectiuni sau factori din stilul de viata, care pot da nastere incontinentei urinare sunt:

-schimbarile corelate cu varsta, cum ar fi scaderea capacitatii vezicii urinare si degradarea fizica datorata varstei
-fumatul
-traumatismele vezicii urinare sau ale uretrei
-cistitele (infectii ale vezicii urinare) sau prostatitele
-obezitatea
-anomaliile structurale ale tractului urinar.

Medicatia si alimentele care pot agrava incontinenta urinara, sunt cele care cresc diureza (promoveaza formarea urinei), relaxeaza musculatura vezicii urinare sau determina congestia prostatei.

Acestea includ:

-cafeaua nedecafeinizata, ceaiul si bauturile carbogazoase cafeinizate
-bauturile alcoolice
-medicamentele care cresc diureza (productia de urina), cum ar fi diureticele, sau care relaxeaza musculatura vezicii urinare, cum ar fi anticolinergicele si antidepresivele
-alte medicamente cum ar fi sedativele, narcoticele, si blocantele de canale de calciu
-medicamentele ce se pot elibera fara prescriptie medicala, cum ar fi antialergicele, medicamentele impotriva guturaiului sau pentru slabit
-radioterapia sau cura chirurgicala pentru cancerul de prostata.

Mai multe afectiuni pot creste riscul de a dezvolta incontinenta urinara, intre care se pot enumera:

-boli neurologice cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, neuropatia diabetica, traumatismul maduvei spinarii si scleroza multipla
-bronsita cronica
-cistita interstitiala

Consultul de specialitate

Trebuie cerut un consult de specialitate de urgenta, daca incontinenta urinara persista si e insotita de:

-fatigabilitate si parestezii (senzatia de amorteala) in fese, membre inferioare si picioare
-febra, frisoane si durere abdominala sau in flanc (in partea laterala a trunchiului)
-hematurie (sange in urina) sau disurie (senzatia de arsura in timpul mictiunii)
-modificari in tranzitul intestinal (constipatie de exemplu).

Trebuie cerut un consult de specialitate daca:

-incontinenta urinara se agraveaza
-incontinenta urinara e suficient de severa, astfel incat sa devina necesara purtarea unui pampers
-incontinenta urinara interfera cu viata pacientului in orice fel.

Este necesar ca pacientul sa nu se simta inconfortabil in discutarea acestei probleme cu medicul specialist. Incontinenta urinara nu e un proces inevitabil si fiziologic al imbatranirii. Majoritatea pacientilor cu incontinenta urinara pot fi tratati si vindecati sau ajutati.

Sursa – http://www.sfatulmedicului.ro/