Pe 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății, dedicată acoperirii universale cu servicii medicale de sănătate accesibile pentru toți.

Acoperirea universală cu servicii de sănătate (AUSS) este obiectivul primar al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cheia spre atingerea acestui obiectiv este asigurarea populaţiei cu servicii medicale de care au nevoie, când au nevoie și unde au nevoie.

Se înregistrează progrese în țările din toate regiunile lumii. Dar milioane de oameni încă nu au acces la îngrijiri medicale. Milioane de oameni sunt forțați să aleagă între asistență medicală și alte cheltuieli zilnice, cum ar fi pentru produsele alimentare, îmbrăcăminte, locuință, etc. Acesta este motivul pentru care OMS al doilea an consecutiv în cadrul Zilei Mondiale a Sănătății7 aprilie 2019 își concentrează eforturile pe acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți.

Ziua Mondială a Sănătății –  este un eveniment ce se marchează anual la nivel mondial și semnifică crearea Organizației Mondiale a Sănătății ( 7 aprilie 1948). De la înființarea sa, OMS s-a bazat pe principiul, că toți oamenii ar trebui să-și poată realiza dreptul la sănătate la cel mai înalt nivel, și principiul “Sănătatea pentru toți” – a fost prin urmare, viziunea de orientare pentru ultimii șapte decenii.

Campania din anul curent vizează să ajute oamenii să înțeleagă mai bine ce înseamnă acoperirea universală cu servicii de sănătate  – ce servicii și ce suport ar trebui să fie disponibile și unde se găsesc. Lucrătorii din domeniul medical vor informa și ajuta persoanele cu privire la accesul la servicii de diagnostic, tratament, prevenire, îngrijire, în special la nivelul asistenței medicale primare.

De asemenea, această zi oferă o oportunitate pentru factorii de decizie să se angajeze la luarea măsurilor  pentru a înlătura lacunele în acoperirea universală  la asemenea servicii, precum și pentru a evidenția progresele înregistrate deja.

Ziua Mondială a Sănătății 2019 se află la mijlocul distanței dintre două evenimente importante la nivel global: Conferința globală privind asistența medicală primară din Astana, Kazahstan  care a avut loc  în octombrie 2018 și Reuniunea la nivel înalt privind acoperirea universală cu servicii de sănătate care va avea loc în septembrie 2019 la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Evenimentul dat este o oportunitate majoră de a comunica despre importanța echității în serviciile de sănătate, luând în considerație nu numai sănătatea persoanelor, ci și pentru societate și economia țării.

În acoperirea universală cu servicii medicale înseamnă “pentru toți”, fără discriminare, nelăsând pe nimeni în urmă. Toată lumea de pretutindeni are dreptul să beneficieze de serviciile de sănătate necesare fără a simți o povară financiară gravă, atunci când beneficiază de ele.

Cel puțin jumătate din populația globală încă nu este asigurată pe deplin cu servicii medicale esențiale.

Aproximativ 100 de milioane de persoane trăiesc într-o sărăcie extremă (cu un venit de 1,90 dolari sau mai puțin pe zi), deoarece trebuie să achite pentru serviciile de sănătate.

Peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populația globală) cheltuie cel puțin 10% din bugetul familiei pentru a plăti pentru îngrijiri medicale.

Ce este acoperirea universală cu servicii de sănătate (AUSS)

Acoperirea universală cu servicii de sănătate înseamnă  – că oricine și oriunde poate avea acces la aceste servicii de calitate, fără să se confrunte cu probleme financiare. Aceasta include întregul spectru de servicii esențiale și de calitate, de la promovarea sănătății până la reabilitare socio-profesională și îngrijirea paliativă.

AUSS asigură atât accesul, cât și calitatea corespunzătoare pentru  îmbunătățirea sănătății și menținerea calității vieții. Protejarea oamenilor de consecințele financiare ale plăților din buzunare reduce riscul ca oamenii să fie împinși în sărăcie, deoarece boala neașteptată, implică utilizarea economiilor financiare efectuate pe parcursul vieții, vânzarea activelor sau împrumuturi bancare, distrugându-și astfel, viitorul propriu și adesea – viitorul copiilor.

Asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate este unul dintre obiectivele stabilite de Națiunile Unite la adoptarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile până în anul 2030.

 

Ce nu este acoperirea universală cu servicii de sănătate

Există multe lucruri care nu sunt incluse în domeniul acoperirii universale cu servicii de sănătate, spre exemplu:

 • AUSS nu înseamnă o acoperire gratuită pentru toate intervențiile posibile de sănătate, indiferent de costuri, deoarece nici o țară nu poate oferi toate serviciile gratuite pe o bază durabilă.
 • AUSS nu este doar o finanțare nemijlocită numai pentru serviciile medicale. Acesta cuprinde toate componentele sistemului de sănătate: furnizarea serviciilor de sănătate, forța de muncă în domeniul sănătății, instalațiile sanitare și rețelele de comunicații, tehnologiile, sistemele informatice, mecanismele de asigurare a calității, legislația în domeniul sănătății, etc.
 • AUSS nu se referă numai la asigurarea unui pachet minim de servicii medicale, ci și la asigurarea unei extinderi progresive a serviciilor medicale și a protecției financiare, pe măsură ce sunt disponibile mai multe resurse.
 • AUSS nu se referă doar la servicii de tratament individual, ci include și serviciile orientate spre populație, cum ar fi campaniile de imunizare, adăugarea fierului și a acidului folic în pâine, reducerea conținutului de sare din produsele alimentarea fabricate și alte intervenții.
 • AUSS cuprinde mult mai mult decât sănătate; adoptarea măsurilor de AUSS înseamnă pași către echitate, priorități de dezvoltare, incluziune și coeziune socială.

Mesaje cheie pentru Ziua Mondială a Sănătății 2019

 • Accesul la servicii de sănătate este un drept fundamental al omului.
 • Acoperirea universală cu servicii de sănătate asigură accesul tuturor la servicii de calitate, oriunde și oricând au nevoie de ele, fără a suferi dificultăți financiare.
 • Nimeni nu trebuie să aleagă între sănătate deplină și alte necesități cotidiene.
 • Acoperirea universală cu servicii de sănătate este esențială pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor și dezvoltarea durabilă a țării.
 • Calitatea, accesibilitatea la îngrijirea medicală primară reprezintă fundamentul pentru acoperirea universală cu servicii medicale.
 • Îngrijirile medicale nesigure și de calitate redusă – distrug vieți și provoacă cheltuieli de miliarde de dolari, anual.
 • Asistența medicală primară este prima veriga de contact cu sistemul de sănătate, în care persoanele, familiile și comunitățile beneficiază de cea mai mare parte a asistenței medicale, de la promovare, prevenire, tratament până la reabilitare și îngrijire paliativă.
 • Asistența medicală primară acoperă majoritatea nevoilor dvs. de sănătate de-a lungul vieții, inclusiv servicii cum ar fi: screening-ul pentru probleme de sănătate, vaccinuri, informații despre modul de viață și prevenirea bolilor, planificarea familială, tratamentul pentru afecțiuni pe termen lung și pe termen scurt, coordonarea cu alte niveluri de îngrijire și de reabilitare.
 • Sistemul de sănătate cu o asistență medicală primară dezvoltată oferă rezultate mai bune în domeniul sănătății, este eficient din punct de vedere al costurilor și îmbunătățește calitatea asistenței medicale.
 • Lucrătorii din domeniul sănătății joacă un rol esențial în educarea pacienților cu privire la modul de îngrijire a sănătății, coordonarea îngrijirii și susținerea nevoilor pacienților.

Lucrătorii din domeniul asistenței medicale primare cunosc tradițiile culturile și practicile comunităților lor, făcându-le indispensabile în timpul unei urgențe de sănătate sau calamități. Pentru a menține sănătatea persoanelor din comunitatea, avem nevoie de acces la servicii de sănătate de înaltă calitate;  lucrătorii calificați în domeniul sănătății care oferă servicii de îngrijire centrate pe oameni; și factorii de decizie angajați să investească în asistența medicală primară.

Accesul la serviciile medicale este dreptul DVS și a familiei DVS indiferent de etnie, limba vorbită, religie, etc. – toți oamenii merită o îngrijire medicală de calitate. Discutați cu lucrătorii medicali din localitatea DVS despre obținerea informațiilor și a suportului de care aveți nevoie pentru a vă îngriji de sănătatea proprie și de sănătatea familiei.