Anual, în data de 14 iunie se celebrează Ziua Mondială a donatorului de sânge. Cu această ocazie toți doritorii de a dona sânge au fost așteptați la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui Bălți. Printre donatorii activi au fost și colaboratorii IMSP Spitalului Clinic Municipal Bălți, aceștea au fost receptivi chiar din primele ore ale dimineții.

Cu un cuvânt de mulțumire pentru toți donatorii activi a venit, Vicedirectorul profilului chirurgical a IMSP Spitalului Clinic Municipal Bălți, MIHAI LÎSÎI  și a menționat că “Transfuziile de sânge și produsele din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului, în timpul intervențiilor chirurgicale complicate, în timpul acțiunilor întreprinse în cazul dezastrelor naturale și a celor provocate de om. Mulțumim tuturor care au fost receptivi și au venit să ajute pe alții să fie printre noi”.

Donatorii de sânge au specificat că procedura nu este dureroasă și este o plăcere să știi că poți salva mai multe vieți, iar acțiunea trebuie să vină din inimă și conștiință.

„Donez sânge de când eram tânără, mă strădui să donez sânge cel puțin o dată în an, dacă cineva are nevoie, donez de două – trei ori pe an. Muncind în sfera medicală simt datoria de a ajuta pe cei bolnavi. Mai ales, sângele și componentele lui pot face miracole în situații excepționale”, a specificat, Elena Opalcă.

Menționăm că, necesitățile terapiei hemotransfuzionale în Republica Moldova sunt acoperite integral colectând anual circa 80 mii de donări de sânge/componente sanguine, în anul 2017  – 86 la sută din acestea au constituit donările voluntare. Dezvoltarea și menținerea donării de sânge voluntară poate fi atinsă numai în parteneriat cu alte organizații statale și comunitare.

Scopul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge nu este de a atrage un număr mare de donatori în această zi de 14 iunie, ci de a-i sărbători și mulțumi pe cei care donează sânge neremunerat, contribuind astfel la salvarea a milioane de vieți.