A fost lansat Serviciul unic pentru apelurile de urgență 112. Astfel, pentru a solicita intervenția ambulanței, poliției sau pompierilor, este necesar de a suna la numărul 112, apelul fiind gratuit de pe orice telefon fix sau mobil.

Softul utilizat pentru sistemul 112 este de ultimă generație, Republica Moldova fiind a doua țară din Europa care-l folosește, după Suedia. Timpul mediu de chestionare a apelantului se va reduce de trei ori, datorită faptului că sistemul permite identificarea numelui, domiciliului și locației exacte.

„Noua tehnologie permite localizarea apelului în timp real, iar asta face ca timpul de la semnalarea urgenței la intervenția salvatorilor să scadă. Pentru cazurile medicale grave, câteva secunde pot face diferența dintre viață și moarte. Este foarte important de știut că acest număr unic este destinat doar situațiilor de urgență și nu trebuie apelat decât în aceste cazuri” , a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Menționăm că, numerele 901, 902 și 903 vor fi active, în paralel, până la sfârșitul lunii iunie, când toate apelurile vor fi redirecționate către 112.

sursa:http://msmps.gov.md/ro/content/incepand-cu-29-martie-2018-republica-moldova-functioneaza-serviciul-unic-pentru-apelurile-de