Anual, pe data de 28 septembrie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei, reprezentând un bun prilej pentru activism global și conștientizare a importanței prevenirii acestei îmbolnăviri.

Data evenimentului a fost stabilită în anul 2007 de către Alianța Mondială pentru Controlul Rabiei și a devenit în timp unul marcat la nivel mondial și susținut de autoritățile internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

În acest an, evenimentul se desfăşoară cu genericul: ,,Rabia: fapte, nu frică”, având drept scop reunirea tuturor persoanelor, organizațiilor și a părților interesate în lupta împotriva rabiei.

În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt destul de rare (în perioada anilor 2000-2020 au fost înregistrate 3 cazuri), însă aceasta rămâne o  problemă majoră de sănătate publică, condiționată de situația epizootologică nefavorabilă.

Anual, în ultimii 5 ani, boala afectează peste 100 de animale din toate teritoriile administrative ale țării.

Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei este o ocazie de a accentua importanța educației și a conștientizării în procesul de prevenire a rabiei, atât la nivel național pentru a atinge obiectivul „zero decese prin rabie către anul 2030”, cât și la nivel comunitar prin  informarea despre vaccinarea animalelor domestice, tratamentul profilactic al rănilor și al leziunilor provocate în urma mușcăturii, educarea copiilor privind comportamentul corect în raport cu animalele din curte.