Bălțenii nu s-au lăsat speriați de Codul Portocaliu de alertă epidemică. Aceștia nu respect nici cele mai simple reguli de protecție împotriva coronavirusului, cum ar fi purtarea măștii. Între timp, medicii de la centru de Covid din Bălți cu greu fac față provocărilor. Aceștia spun că sunt deja la limita puterilor.

„Situația este complicată din motivul că noi suntem suprasolicitați. În ultimul timp s-au închis secțiile de Covid din raioane și acum toți bolnavii din nordul Moldovei vin aici. Avem foarte mulți pacienți, ieri s-au internat 21 de pacienți, alaltăieri – 19, iar cu două zile în urmă – 23. Mai dispunem de încă 30 de paturi, aici, în acest bloc”, a declarat Valeriu Bînzari, șeful Secției Covid SC Bălți.

La centrul Covid din Bălți, o echipă de 67 de specialiști luptă pentru viața pacienților infecatați cu virusul ucigaș. În prezent, în secția covid sunt tratați 121 de pacienți, în timp ce în secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), 17 persoane sunt în stare gravă.

„Este vina oamenilor pentru că noi varietăți de virus se formează, în marea majoritate la pacienții nevaccinați, în organismul lor. De acolo se pornește acest val de infectări. Scăparea de nevoie este vaccinare”, a spus Valeriu Bînzari, șeful Secției Covid SC Bălți.

„Sunt stresați, tensionați, au o mare frică și pentru fiecare pacient trebuie o atenție și comunicare deosebită. Noi nu ne gândim la noi, la familiile noastre, gândul ne este doar la pacienți și ca aceștia să primească asistență medicală corespunzătoare și să fie salvați”, a menționat Nelea Chircă, asisentă superioară, Centrul Covid Bălți.

În stațiile de așteptare, lumea stă ca în vremurile bune – fără mască, iar dacă o au, o poartă incorect.

„Este foarte cald, e insuportabil să porți o mască în troleibuz. Eu mă strădui să o port cu mine, iar când este necesar, când mi se cere în transportul public, eu mi-o pun, dar dacă nu – eu nu mi-o pun pentru că nu o pot suporta.”

„ Reporter– Cunoașteți că în stațiile de așteptare trebuie să purtați în mod obligatoriu mască? De ce nu o faceți?

– Am uitat.

– Pune mai repede masca.”

„–  O am cu mine dar nu o port din cauza că nu este comodă. Priviți, masca este nouă, soția astăzi mi-a cumpărat-o, pentru că pe cea veche eu am pierdut-o. Cu permisiunea dvs, eu o pun. Eu sunt deacord cu purtarea măștilor..

Reporter –  De ce nu o faceți dar?

–  Mă scuzați, am uitat.

Reporter –  Masca trebuie purtată corect, să astupe și nasul, nu numai bărbia. Așa.”

Aceeași situație și în transportul public.

„– De ce nu purtați masca în transport public? Fără comentarii?

– Fără.”

„ Reporter – De ce nu purtați mască în transportul public? Dumneavoastră ar trebuie să fiți un exemplu pentru pasageri.

–  Eu sunt izolat aici.”

Doar astăzi, 13 locuitori din Bălți au fost confirmați pozitiv cu Covid-19. De la începutul anului, în municipiu au fost înregistrate 3471 de cazuri de coronavirus.