Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual, pe 28 iulie, având ca scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind hepatitele virale, o inflamație a ficatului, care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular. În această zi s-a născut omul de știință, câștigător al premiului Nobel, Dr. Baruch Blumberg, care a descoperit virusul hepatitei virale B (HBV) și a dezvoltat un test de diagnostic și un vaccin pentru acest virus.

Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a aborda problemele ce țin de hepatitele virale în rândul societății civile, mass-mediei, a autorităților, stimulând astfel acțiunile necesare pentru eliminarea hepatitelor virale către în 2030. Tema evenimentului din acest an este „Hepatita nu poate aștepta”, cu accent pe prevenirea HVB în rândul gravidelor și nou-născuților.

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, datorită răspândirii globale, endemicității, morbidității și mortalității crescute cât și ratei înalte de invaliditate consecutiv cronicizării infecției.

La nivel mondial, virusurile hepatitice B și C au afectat 354 milioane de persoane, provocând 1,1 milioane de decese anual. În regiunea europeană a OMS, aproximativ 14 milioane de persoane trăiesc cu hepatită virală B și aproximativ 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C.

Pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2021, OMS ține să reitereze lumii despre necesitatea menținerii serviciilor de vaccinare, testare și tratament al hepatitelor, inclusiv în timpul pandemiei COVID – 19 pentru dezvoltarea unui viitor liber de hepatită. Strategia globală OMS pentru hepatită, aprobată de toate statele membre OMS, prevede reducerea noilor infecții de hepatită virală cu 90% și decesele cu 65% în perioada 2016-2030.

Aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, testare și diagnosticare, tratament  antiviral și informare și conștientizare.

Conform datelor statistice în republică, în anul 2020 au fost înregistrate în total 1422 cazuri (a. 2019-2957) de hepatite virale, inclusiv 33(2,3%) cazuri (a. 2019-139 (4,7%) forme acute și 1389 (97,7%) (a. 2019- 2818 (95,3%) cazuri forme cronice. Din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sunt hepatite virale B, C și D, 483(34,0%) cazuri purtători de AgHBs, 10 (0,7%) cazuri hepatită virală A și 2 (0,8%) cazuri alte hepatite virale.

În instituțiile medico–sanitare, cumulativ în anul 2020 au fost înregistrați 45582 pacienți cu hepatite virale cronice B, C și D și 4534 pacienți cu ciroze hepatice virale.

În 6 luni curente, au fost înregistrate 4 cazuri de hepatită virală B acută, 11 cazuri de hepatită virală C acută, 242 cazuri de hepatită virală B cronică fără Delta antigen, 26 cazuri de hepatită virală B cu Delta antigen și 291 cazuri cu hepatită virală C cronică.

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

Tratamentul antiviral al bolnavilor cu hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D este accesibil, inclusiv pentru pacienții din penitenciare și se realizează în conformitate cu prevederile actele normative în vigoare.

Din momentul inițierii tratamentului antiviral la nivel de țară din noiembrie 2016 până în decembrie 2020 au fost incluși în tratament antiviral 22192 pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată de peste 97%.

În populațiile-cheie (utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial și bărbații care practică sex cu bărbați) se realizează intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C și vaccinare împotriva hepatitei B în instituţiile medico-sanitare publice.

Marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei – 28 iulie 2021 oferă o oportunitate pentru a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, a promova vacinarea contra hepatitei virale B, testarea  populației la hepatitele virale pentru cunoașterea statutului, adresarea pentru tratamentul antiviral și a accelera  răspunsul la hepatită pentru a obține eliminarea până în 2030.