Apă caldă în fiecare salon și blocuri sanitare noi. Așa arată Centrul Covid din municipiul Bălți, după ce instituația medicală a trecut la un nou sistem de alimentare cu apă. Costul total al lucrărilor este de 230 de mii lei, bani alocați din bugetul de stat.

Personalul medical, la fel ca pacienții, se bucură de condițiile create.

Ce pot să spună pacienții? Este un lucru foarte bun pentru ei, pentru că ei trebuie băiți mereu, mai ales acum, pe căldură, este imposibil să nu faci duș. Dar noi în primul rând, personalul. Condiții mai bune pentru muncă și lucrul a devenit mai ușor.

Până nu demult, spitalul dispunea de un singur boiler, care nu reușea să asigure cu apă caldă toți pacienții și personalul medical.

Când ieși din focar, ești ud, dar așa, am făcut repede un duș, te-ai schimbat de haine. Și pentru pacienți e bine. La noi toți pacienții, mai ales în sezonul cald, transpiră, iar ei sunt slăbiți de puteri și nu se pot deplasa. De asta trebuie câteva ori pe zi să îi băim”, spune Visarion Tica, șeful secției Terapie Intensivă.

În total, Centrul Covid a fost dotat cu 28 de lavoare și 28 de toalete.

Noi nu ne vom opri aici, în viitor vom face în fiecare salon să avem blocuri sanitare. Ceea ce este foarte bine, este că în fiecare cameră avem lavoar, în fiecare cabinet, unde sunt lucrătorii medicali, avem blocuri sanitare cu băi și cu WC și este și apă caldă”, a declarat Serghei Rotari, directorul Spitalului Clinic Bălți.

Potrivit reprezentanților SA „CET-NORD”, noua instalație va permite instituției medicale să reducă cheltuielile pentru consumul de apă caldă, aproape în jumătate.

Au mai rămas niște lucrări, care se execută la moment. Izolarea conductelor, ca să asigurăm toate cerințele, conform prevederilor contractuale. Deci, apa caldă menajeră este contorizată și odată ce ea se prepară aici, consumul sau factura de plată care va fi livrată, desigur că va fi mult mai mică, decât dacă apa va fi preparată cu altă sursă, cum ar fi energia electrică. Va fi practic dublu”, a declarat Igor Savin, director tehnic SA „CET-NORD”.

În curând, și în secţia de Ftiziopneumologie a Spitalului Clinic Bălţi va fi schimbat sistemul de alimentare cu apă caldă.

Sursa – nordnews.md