În data de 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare globală cu privire la necesitatea de sânge și produse sanguine sigure pentru tratamentul hemotransfuzional. Sângele este singurul medicament din lume care nu se găseste în farmacii. El poate fi dăruit doar prin bunavoință semenilor noștri, dispuși să doneze sânge voluntar. Este un gest simplu, care poate salva viața unui om.

Este de menționat că, lucrătorii medicali din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți s-au înscris pe lista de donatori conştienţi de necesitatea sângelui pentru pacienţi. Aceștea au demonstrat și în acest an că sunt receptivi și solidari la acțiunile sociale, iar prin exemplul lor demn de urmat încurajează oamenii sănătoși să se alăture acestei campanii de donare a sângelui, în vederea salvării celor pentru care fiecare picătură este o noua șansă la viață.

Înainte de donarea sângelui e necesar de ținut cont de urmâtoarele sfaturi pentru ca experiența de donator sa fie cât mai placută și mai sigură posibil:

  • asigurați-vă ca organismul conține un nivel normal de hemoglobină;
  • odihniți-vă bine în noaptea precedentă donării;
  • folosiți multe lichide înainte de a dona pentru a compensa fluidele pierdute.

Evenimentele organizate de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge servesc pentru susţinerea organizaţiilor naţionale şi internaţionale în desfăşurarea campaniilor de informare a populaţiei despre donarea de sânge, cu o orientare spre programele, care promovează donarea de sânge voluntară în rîndurile tineretului studios, contribuie la propagarea unui mod de viaţă sănătos.

Prin o singură donare de sânge donezi doar 13% din sângele tău dăruind 100% viață la cel puțin 3 oameni!