În spitalul clinic Bălți a fost montat și dat în exploatare un nou sistem modern de oxigen pentru bolnavi. În locul vechiului sistem de alimentare cu oxigen, care utiliza butelii de oxigen, acum pacienții primesc oxigen fără întreruperi.

Stanislav Vaselița, șeful serviciului ingineresc-medical al spitalului clinic menționează că deseori nivelul de purificație al oxigenului din butelii poate fi mai mic, spre deosebire de cel furnizat de noul sistem de oxigen.

Stanislav Vaselița susține că, noul sistem de oxigen se oprește în mod automat în caz de situații de avariere sau defecțiuni și oprește alimentarea cu oxigen a pacienților. De asemenea, dispozitivul raportează rapid defecțiunea, care permite medicilor să treacă pacienții la buteliile de oxigen în timp util.

În cadrul unei întâlniri de lucru, cu participarea lui Denis Cernela, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a primarului de Bălți, Renato Usatîi, cu ocazia lansării unui punct de vaccinare pentru locuitorii din raioanele de nord, aceștia au inspectat, noua stație de oxigen a Spitalul Clinic Bălți. Medicii recunosc că sistemul este foarte eficient, pacienții primesc oxigen de înaltă calitate fără întrerupere. De asemenea, Ala Condrea, vicedirectorul instituției medicale, a subliniat că sistemul ușurează munca personalului, deoarece medicii nu trebuie să aștepte buteliile cu oxigen medical, atunci când pacientul rămâne fără el.

În muncipiul Bălți există 2 sisteme de oxigen pentru bolnavi: unul în Centrul Covid, al doilea în Spitalul Clinic Bălți. Pe viitor, spitalul planifică să instaleze un alt sistem care să furnizeze pe de plin oxigen tuturor departamentelor spitalului.