Spitalele din Republica Moldova beneficiază de aparatură medicală nouă datorită Băncii Mondiale în cadrul unui proiect de luptă împotriva noului coronavirus. Au fost achiziţionate 200 de aparate de ventitalare artificială necesare sectiilor de terapie intensivă. Sistemul medical are mare nevoie de acest tip de aparate pentru a salva viaţa pacientilor bolnavi de covid 19.

Aparatele de respiraţie artificială sunt produse în China şi sunt adaptate special pentru pacienţii bolnavi de covid -19. Cele mai multe aparate vor rămâne la Chişinău. La Institutul de Urgenţă vor fi 46 de ventilatoare noi iar la Spitalul Clinic din Bălţi vor fi încă 10.

SERGHEI ROTARI, director, Institutul Clinic Bălţi: Începutul a fost cam greu fiindcă aparataj pentru terapia intensive era foarte puţin şi cu defecţiuni, la moment am primit opt aparate aparate şi în momentul de faţă zece, acele 22 de paturi de terapie intensivă deschise în spitalul nostru vor şi cu aparataj de ventilaj medical”.

IGOR CUROV, vicedirector, Institutul de Urgenţă Chişinău: „La momentul de faţă în blocul acesta al fiecare pat este un ventilator, obligatoriu. Prin suplinerea, dotarea suplimentară noi extindem numărul de paturi de terapie intensivă”.

Până acum, în cadrul proiectului  Băncii Mondiale  – “Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova” au fost achiziţionate 292 de aparate de respiraţie artificială, dar şi alte tipuri de dispozitive medicale necesare pentru salvarea vieţii pacienţilor.

Sursa – TVRMoldova.md