Anual, la 2 aprilie marcăm Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, cu scopul de a evidenția și contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât ei să poată duce o viață normală. Această dată a fost votată, unanim, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pe 18 decembrie 2007.

În această zi, în cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți a fost organizat un eveniment frumos de promovare și informare a colaboratorilor și pacienților. Pe parcursul zilei au fost distribuite pliante informative despre autism, semnele și simptomele, terapii recomandate.

Directorul IMSP Spitalul Clinic Bălți , Serghei ROTARI, a menționat că, “Instituția susține mereu astfel de evenimente. Suntem alături de acești frumoși copii și de familiile lor”.

Autismul este o dizabilitate complexă, care va însoți persoana pe tot parcursul vieții și apare, de obicei, în copilăria timpurie, având un impact asupra abilităților sociale, comunicării, relațiilor și autoreglării unei persoane.

Autismul este definit de un anumit set de comportamente și este o „stare de spectru” care afectează oamenii în mod diferit și în grade diferite. Deși în prezent nu există o cauză unică de apariție a autismului, diagnosticul precoce ajută o persoană să primească sprijinul și serviciile de care are nevoie, ceea ce poate duce la o viață de calitate, plină de oportunități.

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor cu autism este în creştere, în acest moment fiind înregistrată nașterea unui copil cu autism la alți 60 de nou-născuţi.