Radiografia este o investigație de rutină utilizată în diagnosticul medical de mai multe decenii încoace. Aceasta este utilă medicilor atunci când este necesar să vadă interiorul corpului pentru a formula diagnoza, a indica tratamentul și a monitoriza starea sănătății. Există mai multe tipuri de radiografii, care variază, în funcție de zona analizată a corpului și scopul investigației. Îți prezentăm în continuare cum se realizează o radiografie, când este indicată, care sunt riscurile acesteia și cum să te pregătești de investigație.

Ce este radiografia?

Radiografia este un termen larg, utilizat pentru a descrie investigațiile care sunt realizate prin intermediul razelor X pentru a vizualiza interiorul corpului. În rezultatul expunerii la aceste raze vei primi imaginile, care, ulterior, vor fi analizate și explicate de către medic.

Scopul acesteia este vizualizarea structurilor interne ale corpului și depistarea prezenței sau absenței bolii, anomaliilor, a obiectelor străine, a modificărilor în structura organelor, oaselor sau a dinților.

Cum se obține radiografia ?

În timpul procedurii de radiografie un fascicul de raze X trece prin corp. O parte dintre aceste raze este fie absorbită, fie respinsă de structurile din interiorul corpului. Cealaltă parte rămasă este transmisă spre un detector, astfel încât imaginea cu rezultatele obținute să fie înregistrată pentru evaluarea ulterioară de către medic. Imaginea obținută poate fi imprimată atât pe peliculă, cât și înscrisă pe un purtător de informație (CD, USB).

Când este indicată radiografia?

Medicul îți poate indica radiografia pentru:
– A examina o arie în care simți durere sau disconfort;
– A monitoriza evoluția unei boli, precum osteoporoza;
– A verifica cât de bine funcționează tratamentul indicat.

Bolile în care ți se poate indica radiografia sunt:
– Cancerul de oase;
– Tumorile de sân;
– Mărirea inimii în dimensiuni;
– Blocarea vaselor de sânge;
– Boli pulmonare;
– Probleme digestive;
– Fracturi osoase;
– Infecții;
– Osteoporoza;
– Artrita;
– Cariile dentare;
– Necesitatea de a vizualiza obiectele înghițite.

Cum trebuie să te pregătești de radiografie?

Radiografia este o procedură de rutină, astfel încât în unele cazuri poți să nu ai nevoie de o pregătire specială. În funcție de aria examinată, va fi nevoie să porți haine ușoare, lejere, pe care să le poți scoate la indicația medicului. De asemenea, vei putea fi rugat să scoți toate bijuteriile sau obiectele metalice din zona examinată.

Anunță medicul, dacă ai implanturi metalice în corp, după alte intervenții chirurgicale. Acestea ar putea bloca razele X și împiedica formarea unei imagini clare.

În unele cazuri ar putea fi nevoie să administrezi o substanță de contrast înainte de efectuarea radiografiei. Această substanță va îmbunătăți calitatea imaginilor înregistrate. Ea poate conține iod sau bariu și poate fi administrată în câteva moduri:

– Prin lichidul ingerat;
– Prin injectarea în corp;
– În urma efectuării clismei înainte de investigație.

În cazul în care este necesar să fie vizualizat tractul gastrointestinal, medicul îți va indica să te înfometezi o anumită perioadă de timp înainte de investigație. Nu vei avea nevoie să mănânci nimic și să limitezi consumul unor anumite băuturi. În unele cazuri va fi nevoie să iei pastile pentru a curăța total intestinul.

Cum se realizează procedura?
Un tehnician sau un medic radiolog poate realiza radiografia în spital, policlinică (secție consultativă), centru diagnostic sau cabinet stomatologic.

Atunci când ești pregătit, tehnicianul sau medicul te vor ruga să te poziționezi într-un anumit mod pentru a obține imagini suficient de clare. De asemenea, aceștia te pot ruga să stai în picioare, să te așezi sau să te culci în câteva poziții diferite în timpul investigației.

Este foarte important să rămâi nemișcat în timpul investigației pentru a obține imagini cât mai clare ale zonei investigate. Testul se sfârșește atunci când tehnicianul sau medicul sunt satisfăcuți de imaginile primite.

Care sunt riscurile și efectele adverse ale radiografiei?

Pentru crearea imaginii, în timpul radiografiei sunt utilizate cantități mici de raze X. Această doză de iradiere este considerată sigură pentru majoritatea adulților, însă nu și pentru copiii în dezvoltare. Dacă ești însărcinată sau crezi că poți fi însărcinată, anunță medicul înainte de a realiza radiografia. În acest caz el îți poate sugera un alt tip de investigație, precum rezonanța magnetică nucleară.

În cazul în care radiografia este realizată pentru a diagnostica și trata o afecțiune dureroasă, precum fractura osoasă, vei putea experimenta durere și disconfort în timpul investigației. De asemenea, vei fi nevoit să îți menții corpul în diferite poziții în acest timp, ceea ce poate fi, de asemenea, dureros. În unele cazuri medicul îți va sugera să iei analgezice înainte de investigație.

În cazul în care ingerezi substanță de contrast vei putea experimenta efecte adverse, precum:

– Urticarie;
– Mâncărimi;
– Vomă;
– Amețeală;
– Gust metalic.

În unele cazuri aceste substanțe pot provoca reacții alergice severe, precum șocul anafilactic, tensiune arterială foarte joasă sau stop cardiac. Anunță medicul tău despre orice reacție alergică la substanța de contrast.

Ce se întâmplă după efectuarea radiografiei?

După investigație, tehnicianul sau medicul te vor anunța când vor fi gata rezultatele. După ce acestea îți vor fi explicate, ți se va putea indica tratamentul sau alte investigații pentru a preciza mai bine diagnoza. Pentru toate neclaritățile sau întrebările adresează-te medicului care a descifrat și/sau a realizat investigația.

Sănătate să aveți!