Cu referire la apariția în mediul on-line a unui material defăimător, scris la comandă, de către Asociația Obștească Lex XXI, referitor la „Deșeurile COVID”

Aducem la cunoștința DVS că, noul Coronavirus, s-a extins peste tot, într-o perioadă foarte scurtă, provocând îngrijorări serioase pentru întreaga lume.

Infectia COVID-19 are un impact negativ nu doar asupra sănătății, dar și asupra mediului, care generează diverse tipuri de deșeuri medicale suplimentare, cum ar fi echipamentele medicale de protecție infectate, măștile, mănușile și medicamentele utilizate.

STIMAȚI CETĂȚENI, vă informăm că din 28 martie 2020 pînă în prezent, Spitalul Clinic Bălți a tratat peste 4000 de pacienți infectați de COVID-19, în aceasta fiind implicați peste 400 de lucrători medicali.

Încă de la începutul declanșării pandemiei, administrația Spitalului Clinic Bălți a creat condiții de siguranță, pentru a reduce la minim posibilele efecte asupra sănătății și mediului, precum identificarea și colectarea deșeurilor în condiții de maximă siguranță, separarea acestora în tomberoane specializate și depozitarea în locuri cu minim acces al persoanelor străine.

Este de menționat faptul că, echipamentul de protecție a lucrătorilor medicali la ieșire din focar este dezinfectat, colectat, ambalat în pungi din polietilenă, care se dezinfectează pe exterior, inclusiv echipamentul utilizat, mai apoi se plasează în altă pungă și se pun în tomberoane care sunt stocate într-un loc special amenajat.

Agentul economic care este implicat în colectarea, tratarea și evacuarea deșeurilor medicale, este autorizat în domeniu, iar procedura de achiziție publică a acestor servicii a fost efectuată conform legislației în vigoare.

Suplimentar, e de menționat faptul că, majoritatea imaginilor denigratoare și provocatoare plasate în articol, sunt false, deoarece nu toate sunt efectuate în instituția noastra, dar totuși corespund metodelor de colectare, dezinfectare si stocare.

Reiterăm faptul că echipamentul medical utilizat de colaboratori este colectat, ambalat și stocat cu respectarea tuturor condițiilor epidemiologice prescrise și nu prezintă nici un pericol pentru viața și sănătatea populației, ceea ce a confirmat și confirmă șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți.

Credem că cet. Diana GROSU, urmărește anumite interese și scopuri ascunse sau financiare, anume din acest motiv a publicat materialul defăimător și a dus în eroare o țară întreagă.

Îndemnăm cetățenii și locuitorii mun. Bălți să-și păstreze calmul, deoarece întreaga activitate a instituției este concentrată asupra ocrotirii sănătății populației și nicidecum de contaminare a acesteia cu un astfel de virus nemilos.

Administrația IMSP Spitalul Clinic Bălți intenționează să atragă în judecată autorii materialului defăimător plasat în mediul on-line, care a adus un prejudiciu dezastruos imaginii instituției noastre și a dus în eroare o Țară întreagă.

Îndemnăm, organele centrale de specialitate să înăsprească legislația aprobată pentru calomnie, iar sursele mass-media sunt invitate la IMSP  Spitalul din Bălți să se documenteze la fața locului cu problema abordata.