Pentru prima dată Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice (SMCRA) a avut loc în 2015, ca o campanie globală de sensibilizare la rezistența antimicrobiană și de promovare a celor mai bune practici pentru a încetini apariția și răspândirea infecțiilor rezistente la medicamente în rândul publicului larg, al cadrelor medicale și al factorilor de decizie politică.

Genericul SMCRA în 2020 este: „Antimicrobienele necesită o manipulare atentă”.

Rezistența antimicrobiană (RAM) se dezvoltă natural în timp, de obicei ca urmare a mutațiilor genetice. Microorganismele rezistente la antimicrobiene se găsesc la oameni și animale, în alimente, plante și mediu (apă, sol și aer). Ele pot fi transmise de la persoană la persoană sau între oameni și animale, inclusiv prin alimente de origine animală.

Principalii factori ai rezistenței antimicrobiene includ:

  • Utilizarea necorespunzătoare și utilizarea excesivă a antimicrobienilor la oameni, animale și plante
  • Lipsa accesului la apă de calitate, sanitație și igienă (WASH) atât pentru oameni, cât și pentru animale
  • COVID-19

Rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice. Anual, decesul a 700 mii de persoane la nivel global este consecința directă a infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

Rezultatele studiilor naționale și a sistemului național de supraveghere epidemiologică a RAM vor servi dovezi pentru elaborarea și implementarea politicilor, protocoalelor, planurilor de acțiuni în prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistenței antimicrobiene la nivel național și instituțional pentru asigurarea siguranței pacienților și sporirii calității actului medical.

Fără antibiotice, am putea reveni la „era pre-antibiotică”, când transplanturile de organe, chimioterapia cancerului, terapia intensivă și alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile. Bolile bacteriene s-ar răspândi și nu vor mai putea fi tratate, provocând decese.