Ziua Mondială a Diabetului se organizează anual din 1991, la inițiativa Federației Internaționale a Diabetului și Organizației Mondiale a Sănătății, ca răspuns la îngrijorările tot mai mari legate de escaladarea amenințării pentru sănătate, pe care o prezintă diabetul zaharat. Marcată anual la 14 noiembrie în memoria zilei de naștere a lui Sir Frederick Banting, care în anul 1922 a descoperit insulina împreună cu Charles Best, Ziua Mondială a Diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare la nivel mondial în domeniul prevenirii diabetului, ce a distins o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în mai mult de 160 de țări.

Tema evenimentului din anul curent este Asistenții medicali și diabetul.

Campania își propune să crească gradul de conștientizare în jurul valorii și rolului crucial pe care asistentele îl au în sprijinirea persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat.

Asistentele medicale în prezent reprezintă peste jumătate din forța de muncă globală în domeniul sănătății și sunt cel mai implicate în susținerea  persoanelor care trăiesc cu o gamă largă de probleme de sănătate. Persoanele, care fie trăiesc cu diabet zaharat sau sunt la risc de a dezvolta această afecțiune au nevoie de sprijinul lor. Deoarece numărul persoanelor cu diabet zaharat continuă să crească în întreaga lume, rolul asistentelor medicale, altor profesioniști din sănătate și a personalului de sprijin devine din ce în ce tot mai important în gestionarea acestei boli.

Măsurile de prevenire și profilaxie a diabetului

Măsurile de profilaxie a diabetului sunt direcționate spre 2 obiective principale: reducerea factorilor de risc și evitarea declanșării bolii, și alt obiectiv – evitarea complicaţiilor bolii și a decesului prematur (profilaxia primară și secundară).

Deși există o serie de factori care influențează dezvoltarea diabetului de tip 2, este evident că cei mai influenți sunt comportamentele de stil de viață asociate în mod obișnuit cu urbanizarea. Acestea includ consumul de alimente nesănătoase și stiluri de viață inactive cu comportament sedentar. Studiile controlate aleatoriu în diferite părți ale lumii, inclusiv Finlanda, SUA, China și India, au stabilit că modificarea stilului de viață cu activitate fizică și / sau dieta sănătoasă poate întârzia sau preveni apariția diabetului de tip 2.

Stilurile de viață moderne sunt caracterizate de inactivitate fizică și perioade lungi sedentare. Intervențiile bazate pe comunitate pot ajunge la indivizi și familii prin campanii, educație, marketing social și încurajează activitatea fizică atât în interiorul, cât și în afara școlii și la locul de muncă. Federația Internațională  a Diabetului recomandă activități fizice cel puțin între trei până la cinci zile pe săptămână, timp de minimum 30-45 de minute.

Prevenirea complicațiilor asociate diabetului:

 1.  Verificați periodic nivelul glicemiei
 •  Dimineața pe nemâncate (a jejun) < 110-130 mg/dl
  •    La 2 ore după o masă principală (post prandial) < 140-160 mg/dl
  •    Media glicemiilor pe ultimele 3 luni (hemoglobina glicozilată) < 6.5-7%
 1.  Stabiliți-vă un plan de viață sănătoasa:
 •  Schimbați-vă obiceiurile alimentare, adică alegeți o alimentație sănătoasă, cu 3 mese principale pe zi și, eventual, 2 gustări intermediare,
  •    Excludeți dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, alimentele procesate si alimentele grase ori prăjite, alegeți, în schimb, legumele din plin și cerealele integrale, carnea slaba, lactatele degresate și fructele cu măsură,
  •    Alegeți-vă o  forma ușoară de activitate fizica (de exemplu mersul pe jos), pe care o puteți face minim 30 de minute pe zi, în fiecare zi, sau o forma de mișcare mai intensă precum alergatul sau mersul pe banda pe care sa o faceți minim 150 minute pe săptămână.

3.Aveti grija de greutatea dvs.

 •  IMC – indicele de mase corporala sa fie sub 25 kg/mp
  •    CA – circumferința abdominala să fie mai puțin de jumătate decât înălțimea sau < 94 cm la bărbați și < 88 cm la femei.
 1. Controlați-vă periodic tensiunea arteriala si nivelul grăsimilor din sânge
 •  Tensiunea arteriala optima este sub 135/85 mmHg
  •    HDL colesterolul (colesterol bun) ideal este > 45 mg/dl la femei si > 55 mg/dl la bărbați
  •    LDL colesterolul (colesterol rău) ideal este < 70-100 mg/dl
  •    Trigliceridele trebuie sa fie < 150 mg/dl

5.Consultati-va periodic medicul diabetolog si cardiolog.