În fiecare an,  începând cu anul 2005, este celebrată Ziua Mondială de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale, scopul acesteia fiind sporirea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate apărute din cauza tensiunii arteriale ridicate. În 2020 această zi este marcată pe 17 octombrie.

Potrivit estimărilor, tensiunea arterială crescută este principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel global. În acest an tematica Zilei Mondiale de Prevenire a Hipertensiunii Arteriale a fost extinsă, sloganul fiind: „Măsurați-vă tensiunea arterială, controlați-o, trăiți mai mult”. Aceasta încurajează oamenii să-și măsoare permanent și să-și țină sub control tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atacurile de cord, bolile de rinichi și poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea demenței. Multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu știu despre asta, deoarece ea poate decurge fără simptome. Deseori aceștia află că au HTA doar după ce au suportat un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Iată de ce este foarte importantă măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale.

Factorii de risc (FR) pot fi clasificați în două categorii:

– FR care nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta, rasa și ereditatea.
– FR modificabili, ce țin de comportament și stil de viață. În această categorie se încadrează comportamentul alimentar nesănătos, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, obezitatea.

În Republica Moldova, în anul 2019, circa 35961 de persoane au fost diagnosticate cu boala hipertensivă, boala ischemică a inimii însoţită de boala hipertensivă şi boli cerebrovasculare asociate cu boală hipertensivă, comparativ cu 41600 cazuri în a.2018. Incidența bolii în populația țării noastre este de 101,4 cazuri la 10 mii de locuitori. Prevalența generală a acesteia a constituit în anul 2019 – 1820,1 cazuri la 10 mii locuitori sau 645247 cazuri absolute.

În contextul acestei zile vă îndemnăm să vă măsurați în mod regulat și să monitorizați tensiunea arterială la domiciliu, dar și să susțineți metoda non-farmacologică de reducere a tensiunii arteriale prin:

– Limitarea consumului de alcool;
– Renunțarea la fumat;
– Reducerea consumului de sare până la 5 g pe zi;
– Creșterea nivelului de activitate fizică, scăderea în greutate,
– În caz dacă totuși ați depistat că aveți HTA, urmați cu regularitate tratamentul medicamentos prescris de medic.