Anual, pe data de 16 octombrie este celebrat unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul Organizației Națiunilor Unite  – Ziua Mondială a Alimentației, scopul căreia este accentuarea și inspirarea publicului la acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor alimentare pentru a contribui la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricolă și dezvoltarea durabilă.

În 2020, Ziua Mondială a Alimentației marchează cea de-a 75-a aniversare a FAO (Organizația Globală în Alimentație și Agricultură) într-un moment excepțional, când întreaga lume se confruntă cu consecințele pandemiei COVID-19. Criza globală actuală a subliniat mai mult ca niciodată importanța monitorizării alimentare și necesitatea adaptării sistemelor de siguranță alimentară  alături de asigurarea accesului continuu la produsele alimentare.

O nutriție sănătoasă este crucială în menținerea sănătății, totodată restricțiile de deplasare și privind mai multe activități economice din cauza pandemiei de COVID-19 ne impun să abordăm diferit problema nutriției.

Prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr.771 din 20 august, a fost aprobat Ghidul privind alimentația sănătoasă și activitatea fizică pentru persoanele aflate în regim de carantină sau autoizolare la domiciliu. Ghidul vine cu recomandări pentru a ajuta populația să facă alegeri corecte pentru o nutriție sănătoasă și să integreze modalități simple și sigure de activitate fizică într-un spațiu limitat pentru a rămâne sănătoși pe toată durata pandemiei de COVID–19, conține sfaturi generale pentru populație privind principiile cheie ale unei nutriții echilibrate și siguranței alimentare, inclusiv, privind alegerea și procurarea inteligentă a produselor alimentare, gătitul acasă, prevenirea risipei de alimente, etc.

Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea cererii produselor alimentare sănătoase și sigure, la reducerea risipei de alimente, susținerea producătorilor și lucrătorilor din industria alimentară națională și promovarea comportamentelor alimentare sănătoase, și anume:

– Alegeți sănătos și divers, preponderent produse autohtone și de sezon;
– Asigurați-vă că alimentele cumpărate sunt sigure și contribuie astfel la promovarea și cererea alimentelor de calitate;
– Susțineți inițiativele autorităților – de alimentație sănătoasă în școli, fortificarea alimentelor, creșterea aportului de fructe și legume în meniu;
– Evitați risipa de alimente prin planificarea cumpărăturilor, gătitul acasă și cumpărături în cantități rezonabile;
– Gătiți respectând igiena și principiile siguranței alimentelor – prepararea termică adecvată, utilizarea apei potabile sigure și separarea produselor crude de cele gătite;
– Creați-vă un regim alimentar echilibrat și variat respectând orarul meselor, optând pentru alimente bogate în fibre, limitând aportul de sare, grăsimi, evitând consumul de alcool și respectând regimul de hidratare;
– Fiți activi – OMS recomandă 150 minute de activitate zilnică de intensitate moderată sau 75 minute de activitate intensă sau o combinare a ambelor recomandări.