Ziua Mondială a Sănătății Mintale este desfășurată în acest an,  în contextul unor schimbări considerabile determinate de pandemia COVID-19, care a adus multiple provocări pentru întreaga omenire.

Sloganul propus pentru anul 2020 este “Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”, astfel, conform statisticii internaționale, aproximativ 1 miliard de persoane din întreaga lume are o problemă de sănătate mintală, 3 milioane de oameni decedează anual din cauza consumului de alcool, iar o persoană își pierde viața la fiecare 40 secunde prin suicid, care este și a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani.

Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova, fapt confirmat prin asumarea angajamentelor de către ţară la nivel internaţional. Totodată, reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova a fost concepută ca un proces de lungă durată, direcționat spre schimbări calitative și sustenabile la acest capitol.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin tulburări mintale și de comportament a constituit în 2019 – 25,1 cazuri la 10 mii locuitori, în 2018 – 25,5 cazuri la 10 mii locuitori , la copiii cu vârsta de 0 -17 ani a constituit în 2019 – 16,7 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2018 – 16,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de redusă. Este necesară o investiție sporită pe toate dimensiunile:

  • pentru conștientizarea sănătății mintale și reducerea stigmatizării;
  • pentru sporirea accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și la tratamente eficiente;
  • pentru cercetarea și identificarea metodelor noi de tratamente sau îmbunătățirea celor existente pentru toate tulburările mintale.

Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea noastră generală și la fel de importantă ca sănătatea fizică. Când ne simțim bine mintal, putem lucra productiv, ne putem bucura de timpul liber și putem contribui activ la comunitățile noastre.