Anual, mii de persoane mor, iar altele rămân cu sechele pe viață, cum ar fi demență, depresie şi epilepsie. De multe ori, reabilitarea poate dura ani de zile. De Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral, medicii din Bălți informează oamenii cum să prevină boala, dar şi cum să evite consecinţele nefaste.

Accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas se sparge sau se înfundă cu un cheag şi sângele nu mai ajunge la creier. Bolnavul nu mai poate vorbi, nu mai este coerent, suferă de pareze sau semipareze pe jumătate de corp şi nu mai are forţă. Este foarte important ca simptomele să fie recunoscute în primele două ore pentru a evita agravarea bolii.

 

„În structura mortalității, accidentele vasculare cerebrale ocupă locul trei, pe primul loc fiind  cancerul, iar pe locul doi infarctul miocardic. Accidentul vascular cerebral este o patologie în momentul în care un vas care transportă sânge bogat în oxigen și nutritive, către celula nervoasă, vasul este blocat cu un tromb, sau când un vas din creier se rupe și se formează un cheag de sânge”, a declarat Viorel Guranda, șeful secției de neurochirurgie de la Spitalul Clinic Bălți.

Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane. AVC este cauza principală de handicap la populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC – ului sunt persoane social active. Tot AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.

 

„Există formula „fast”, în traducere din engleză „repede”. F – pe fața pacientului apare o amorțire, colțul gurii din partea paraliciului cade în jos; A – amorțeli a feței, dar și a membrelor; S- vorbă sacadată, mers sacadat; T- timp, cu cât mai repede te adresezi la medic, cu atât rezultatele sunt mai bune”, a adăugat medicul.

Medicii afirmă că 80 la sută din cazuri, AVC-uri pot fi prevenite printr-un mod sănătos de viață. Sedentarismul și alimentația nesănătoasă cauzează, anual, peste 10 mii de accidente vasculare cerebrale. Aceasta este de fapt şi principala cauză de handicap la populația adultă. 13 la sută dintre pacienți fac parte din populaţia activă.

 

„Spitalul nostru este gata să preia pacientul de la debutul patologiei până la reabilitare. Tratamentul poate fi medicamentos, dar și chirurgical, în funcție deAVC. Se consideră că în lume, în fiecare zece minute, un pacient moare din cauza AVC. Are o incidență foarte mare. Dacă orașul nostru are o populație de 100 de mii de oameni, incidența ar fi de 300-500 de cazuri.”

Cea mai mare parte (aproximativ 75%) din cazurile de AVC apar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și aproximativ 1/3 din pacienți mor în primul an de la debut.

 

„Este un caz tipic cu accident vascular cerebral. Un pacient în vârstă de 78 de ani, operată, cu un hematom spontan cerebral. Pe data de 21 octombrie pe fon de o criză hipertensivă, tensiunea ridicată, pacienta face o ruptură de vas și se dezvoltă o colecție de sânge intracerebral. Pacienta din raion a fost transportată prin tomografie, la Bălți. A fost internată de urgență, operată. După cum vedem o leziune pe emisfera dominantă pe partea stângă, de aceea pacientului îi este dificil să vorbească, dar are o evoluție pozitivă și sperăm în final să fie bine.”

Ziua Mondială de prevenire a accidentului vascular cerebral marcată pe 29 octombrie, îndeamnă oamenii să se miște pentru a preveni accidentul vascular cerebral: 30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână vor reduce riscul AVC . Alăturați-vă la mișcare și aflați pașii pe care îi puteți face pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populaţiei:

  • Verificați tensiunea arterială
  • Reduceți nivelul de colesterol
  • Fiți activ fizic
  • Adoptați o alimentație bogată în fructe și legume
  • Renunțați la fumat
  • Controlați greutatea corporală
  • Reduceți consumul de alcool
  • Gestionați stresul

sursa – https://nordnews.md/