Cancerul glandei mamare are cea mai mare incidență dintre toate tipurile de cancer în rândul femeilor și este în ascendență în lumea în curs de dezvoltare.

La nivel global în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

Conform datelor Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului în comun cu OMS, în anul 2018, se înregistrează următorii indicatori la 100 mii populație ai incidenței: 99,1 – Franța; 85,4 – Germania; 75,3 – Serbia; 51,6 – România; 53,6 – Federația Rusă; 50,4 – Belorusia; 48,2 – Republica Moldova; 44,6 – Ucraina.

În anul 2019, în țara noastră, au fost înregistrate 1177 cazuri noi de cancer mamar, la moment sunt la evidență la Institutul Oncologic, 10 074 pacienți, inclusiv 14 bărbați.

Cea mai mare pondere de cazuri noi de cancer mamar în 2019 au fost înregistrată la pacienții cu vârsta mai mare de 60 ani.

La nivel global se prognozează o creștere a cazurilor noi de cancer, anume din aceste considerente se organizează la nivel internațional ”Luna în Roz” cu scop de conștientizare a cancerului mamar, ca problemă de sănătate pentru care sunt posibilități de a preveni, depista precoce și a beneficia de un tratament specializat contemporan.

OMS a declarat maladiile oncologice curabile, în condițiile vigilenței sporite din partea pacienților și angajaților medicali, accesului la serviciile de screening, diagnostic precoce și tratament.

Luna privind conștientizarea cancerului mamar este inițiativa din 1985, a Societății Americane a Cancerului, stabilită prin convenție internațională și susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).