Din anul 2010, accidentul vascular cerebral (AVC) este declarat drept o urgenţă de sănătate publică la nivel global de Organizația Mondială a Accidentului Cerebral Vascular (World StrokeOrganization). Motivul este că în lume la fiecare două secunde o persoană suferă un AVC şi la fiecare cinci secunde cineva va deceda din cauza unui AVC.

Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane.AVC este cauza principală de handicap la populația adultă din Republica Moldova, 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC-ului sunt persoane social active. Tot AVC-ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.

Accidentul vascular cerebral este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic; patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi de alte cauze, cum ar fi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați.

ZiuaMondială de prevenire a accidentului vascular cerebral marcată pe 29 octombrie, îndeamnă oamenii să se miște pentru a preveni accidentul vascular cerebral:30 de minute de exerciții fizice de cinci ori pe săptămână vor reduce riscul AVC . Alăturați-vă la mișcare și aflați pașii pe care îi puteți face pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Evenimentul are drept scop susținerea colaborării dintre părțile interesate din întreaga lume pentru a spori gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie în prevenirea, tratamentul și viața după accident vascular cerebral. Prin coordonarea eforturilor și vorbind cu o singură voce, Campania își propune să împuternicească pe toți – indivizii, profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică – să colaboreze pentru a oferi o lume liberă de accident vascular cerebral.

 Un accident vascular cerebral se poate întâmpla oricui, oricând și oriunde. Astăzi accidentul vascular cerebral este principala cauză de invaliditate la nivel mondial și a doua cauză principală de deces, dar aproape toate accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite.

Mulți supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral se confruntă cu provocări semnificative, care includ dizabilități fizice, dificultăți de comunicare, schimbări în modul în care gândesc și se simt, pierderea muncii, a veniturilor și a rețelelor sociale.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial şi cea mai importantă cauză de dizabilitate pe termen lung în Europa, iar modificările demografice au dus la o creştere atât a incidenţei, cât şi a prevalenţei afecțiunii.

Acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care, astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populaţiei:
• Verificațitensiunea arterială;
• Reduceți nivelul de colesterol;
• Fiți activ fizic.
• Adoptați o alimentație bogatăîn fructe și legume;
• Renunțați la fumat.
• Controlați greutatea corporală.
• Reduceți consumul de alcool.
• Gestionați stresul.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor semne. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgență la spital.

Simptomele accidentului vascular cerebral:

  • slăbiciune bruscă;
  • amorțire a feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;
  • confuzie și dificultate de vorbire;
  • dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;
  • dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;
  • dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută;
  • leșin sau inconștiență.