În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi marchează, la 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT) pentru a reflecta și accentua asupra riscurilor pentru sănătate asociate consumului de tutun și de a susține politici eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă. În anul 2020, această zi se desfășoară cu tema ”Protejarea tinerilor de manipularea industriei tutunului și prevenirea consumului de tutun” axată pe sporirea gradului de conștientizare privind impactul negativ pe care îl are consumul oricărui produs din tutun asupra sănătății: de la cancer – la bolile respiratorii cronice, și cum industria tutunului își ”vânează” consumatori noi din rândul adolescenților și tinerilor.

Timp de zeci de ani, industria tutunului a folosit în mod deliberat tactici strategice, agresive și cu resurse bune pentru a atrage tinerii către tutun și produse de tutun. Documentele industriei interne dezvăluie cercetări aprofundate și abordări calculate destinate să atragă o nouă generație de consumatori de tutun, de la proiectarea produselor până la campaniile de marketing care au ca scop înlocuirea milioanelor de oameni care mor în fiecare an din cauza bolilor atribuite tutunului cu noi consumatori – tinerii.

Tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun și cele conexe (țigări electronice, narghilea, tutunul care nu arde, etc.) afectează grav sănătatea. La nivel global, consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumul de tutun sau aerozolii din produsele conexe. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.

În Republica Moldova consumul tutunului, expunerea la fumul de tutun şi al produselor conexe sunt factorii principali de risc pentru cel puţin şase boli cronice devastatoare, cu o incidență globală în creștere lentă: bolile cardiace, cancerul (îndeosebi cancerul pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza.

Obiectivele Zilei Mondiale fără Tutun 2020:

  • Dezmințirea miturilor și a tacticilor de manipulare a industriei tutunului, în special tactici de marketing ce vizează tineretul, inclusiv prin introducerea de noi produse, noi arome și alte caracteristici atractive.
  • Informarea și educarea tinerilor despre riscurile consumului produselor din tutun, evitarea capcanelor de marketing a industriei tutunului.
  • Implicarea activă a infuenceri-lor cu scopul de a motiva și implica copii și tineri în lupta împotriva tutunului.
  • Pregătirea pentru punerea în aplicare a interdicției privind expunerea vizibilă a produselor de tutun și cele conexe și a dispozitivelor și accesoriilor pentru consumul produselor din tutun începând cu 15 august 2020.