Glanda tiroidă este cea mai mare glandă localizată la nivelul gâtului. Acesta este situată în partea anterioară a gâtului sub piele și sub straturile musculare.

Glanda tiroidă are forma unui fluture cu două aripi fiind reprezentată de lobii tiroidieni stag și drept care acoperă traheea. Singura funcție a glandei tiroide este de a produce hormoni tiroidieni.

Acești hormoni au un rol important în majoritatea țesuturilor organismului, stimulând activitatea celulară. Funcția tiroidei este de a reglementa metabolismul organismului.

Tulburări frecvent întâlnite ale glandei tiroide:

Glanda tiroidă este predispusă la o serie de disfuncții, dintre care unele sunt destul de des întâlnite. Acestea pot fi clasificate în:
– tulburări care au legatură cu producția de hormoni (prea mulți sau prea puțini).
– probleme cauzate de mărirea excesivă a glandei tiroide care determină compresia asupra structurilor gâtului (sau care pur și simplu apare sub forma unei mase localizate în zona gâtului).
– probleme determinate de prezența unor noduli tiroidieni care ar putea determina cancerul tiroidian.
– probleme provocate de existența unor mase canceroase în zona glandei tiroide.

Gusa – este extinderea excesivă a glandei tiroide. Gusa este de multe ori îndepartata chirurgical fie din motive cosmetice, fie din cauza că ar putea comprima structuri vitale de la nivelul gâtului (trahee si esofag) determinând îngreunarea respirației și a înghițirii. Atunci când gusa se va extinde spre torace, apar alte tipuri de probleme.

Cancerul tiroidian – Este o boala maligna destul de comuna, dar cu posibilitati excelente de supravietuire a bolnavului pe termen lung, dupa instituirea tratamentului adecvat.

Nodulii tiroidieni solitari – Majoritatea oamenilor au noduli solitari care sunt benigni, dar ocazional acestia pot avea caracteristici specifice tumorilor maligne. In aceste cazuri poate fi necesara biopsia cu ac in sau excizia chirurgicala.

Hipertiroidismul – se refera la supraproductia de hormoni tiroidieni. Metodele actuale folosite pentru tratarea pacientilor cu hipertiroidism presupun utilizarea de iod radioactiv, medicamente antitiroidiene sau interventia chirurgicala. Fiecare dintre aceste metode are avantaje si dezavantaje si este selectata individual in functie de o serie de caracteristici ale fiecarui bolnav.

De multe ori sunt recomandate toate cele trei metode, iar alte circumstante pot dicta o singura optiune terapeutica. In general, interventia chirurgicala este tratamentul cel mai frecvent pentru hipertiroidism.

Hipotiroidismul – presupune productia insuficienta de hormoni tiroidieni. Aceasta boala poate fi prezenta cu multi ani inainte de a fi diangosticata si tratata. Deseori hipotiroidismul este asociat inclusiv cu sarcina. Tratamentul initial presupune utilizarea de medicamente de substitutie hormonala.

Tiroidita – este o inflamatie a glandei tiroide care poate fi insotita de o serie de simptome cum ar fi febra si durere, dar si de manifestari subtile specifice hipo sau hipertiroidismului.